Recepti & ideje

Kakavov vlažilni mousse za telo

Si predstavljate poletje brez kakavovega masla? Jaz si ga ne 🙂 Priljubljenost kakavovega masla iz leta v leto narašča, še posebej poleti pa je obvezen del poletne dopustniške opreme. Seveda se odlično obnese tudi v drugih letnih časih, saj kožo učinkovito vlaži in neguje. Več o kakavovem maslu, njegovih učinkih in lastnostih, smo zapisali tudi v temle zapisu na Miss Alice.

Vem, da vas veliko rado ustvarja s kakavovim maslom, zato sem vam pripravila nekaj čudovitega za poletno nego. Kakavov poletni mousse za telo, ki ga morate vzetite s seboj na dopust! Izdelava je izjemno enostavna, nastalo pa bo enkratno kakavovo maslo za telo – izvrstno za nego po sončenju (ali med sončenjem, seveda v kombinaciji z zaščitno (UV) kremo).

Za izdelavo 2x50ml kakavovega mousse-a boste potrebovali (vse tri sestavine najdete tudi v paketu):

 

  1. KORAK: Priprava sestavin

Pripravite ognjevarno posodo, posodico za odmerjanje ali drugo ognjevarno posodo, tehtnico, posodice za shranjevanje in mikser

kakavov-poletni-mus-za-telo

2. KORAK: Stopite kakavovo maslo

V ognjevarno posodo odtehtajte navedeno količino kakavovega masla in segrejte (le toliko, da se stopi) na parni kopeli.

kakavov-mus-za-telo-2

 

kakavov-mus-za-telo3

3. KORAK: Stehtajte olja

V merilni posodici ali ognjevarni posodi stehtajte avokadovo olje in olje pšeničnih kalčkov. Dodali ju boste, ko bo kakavovo maslo stopljeno.

kakavov-mus5

kakavov-mus6

4. KORAK: Združevanje

Ko je maslo stopljeno, ga odstavite in vlijte olja v posodo z maslom.

kakavov-mus7

kakavov-mus8

5. KORAK: Izdelava

Tole je res pomembno! To maslo morate nujno zmiksati, da se vse sestavine premešajo. Nikakor ne bo uspelo, če boste stopljeno maslo, skupaj z olji, kar vlili v posodice. Sem naredila eksperiment, kaj se zgodi, in rezultat ni posebej impresiven 🙂

Naredite torej takole: najprej počakajte, da se posoda, ki je še vroča, nekoliko ohladi in jo nato postavite za nekaj ur v hladilnik. Še bolje, če jo za cca 15 minut postavite v hladilno skrinjo. Preverite vsake 5 minut ali je že gotovo. Na vrhu olja se mora narediti trša plast, v katero lahko zarežete. Nato pričnite z miksanjem z mešalnikom, ki ima metlice (glej sliko spodaj). Mešate približno 7 minut oziroma toliko, da dobite še spenjeno maslo (vsaj mešalnik deluje drugače, tako, da minute so zelo nenatančne, lahko traja dlje ali krajše). Priporočam, da preden napolnite posodice, počakate, da se maslo malo posede (lahko ga čisto na koncu premešate še s špatulo). Po končanem miksanju svoj mousse le še preložite v posodice. Porabite v roku 6 mesecev.

NAROBE (vlivanje stopljenega masla in olj naravnost v posodice)

kakavov mus vlivanje prečrtano

PRAVILNO  (dobro premešajte, šele nato preložite v posodice)

KAKAVOV-MUS-MIKSANJE

Related Posts

  1. Polona pravi:

    Pozdravljena!
    Mene pa zanima, če bi lahko obe olji nadomestila s karitejevim oljem in karitejevim maslom?
    Bi bilo to premastno potem na koži?
    Hvala za odgovor.

    1. Špela/Milnica pravi:

      Zivjo Polona

      če boste namesto avokadovo olje in pšenične kalčke ne bo kaj dosti bolj mastno, samo bolj gosto bo, kajti karitejevo maslo je trdo in bo dodalo še dodatno trdoto, tako, da to ne bi priporočala. Raje dodajte potem samo karitejevo olje. Lep pozdrav

  2. Vida pravi:

    Pozdravljeni!

    Zanima me ali lahko v mousse dodam tudi nekaj kapljic korenčkovega olja, da bi pripomoglo k ohranjanju zagorele polti? 🙂

    1. Špela/Milnica pravi:

      Zivjo Vida,

      lahko 🙂

  3. Lidija pravi:

    Pozdravljena Špela,
    naredila sem kakavov poletni mousse in je res krasen, tudi prijateljica je bila navdušena nad njim.
    Lep pozdrav, Lidija

    1. Spela/Milnica pravi:

      zivjo Lidija,
      hvala za povratne informacije. Smo zelo veseli,da ste zadovoljni vi in vasa prijateljica:) Pozdravcek iz Milnice. Spela

  4. Dijana pravi:

    Krasno za kožo pa še noro diši po čokoladi.
    Sem parkrat že ponovila recept in je vsakič boljše. Hvala!

    1. Milnica pravi:

      Zivjo Dijana

      hvala za povratne informacije, nas veseli, da vam je recept všeč in da vsakič naredite še boljše 🙂 Pozdravček, Špela

  5. Marinka pravi:

    pozdravljena, ali je mozno kakavovo maslo nadomestiti s kokosovim? Pa verjetno ni tezave da dodam kaksno etericno olje in vitamin E? Hvala in lep dan še naprej. Marinka

    1. Špela/Milnica pravi:

      Zivjo Marinka

      ne bi priporočala, da dodate samo kokosovo maslo, saj je ta precej mehkejše in boste dobila bolj tekočo zadevo 🙂 kombinirajte ga s kakšnim bolj trdim maslom. Seveda lahko dodate vitamin e in izbrano eterično olje. Lep pozdrav, Špela

  6. Tjaša pravi:

    Živijo,
    mene pa zanima, če je ustrezna kombinacija kakavovega masla in jojobinega olja? To dvoje imam doma za “porabit”. Enkrat sem že naredila v razmerju 50-50 pa je ratalo pretrdo. 45-55 ali lahko tudi manj 40-60? Hvala in lp

    1. Milnica,Spela pravi:

      Zivjo Tjasa

      lahko uporabite mandljevo.Uporabite razmerje 43 (kakav): 57 (mandljevo). Pozdravcek

  7. Tjaša pravi:

    Ups, mandljevo olje in kakavovo maslo sem mislila.

  8. Tjaša pravi:

    “Vlilo” se mi je, tako da je nastalo razmerje 40-60 in je tudi uspelo. 🙂
    Hvala!
    Naj dodam še to, da sem malo neučakana in sprva premalo ohladim, tako da z miksanjen najprej ne nastane pena. Potem dam še za minuto ali 2 v zamrzovalnik in potem uspe. 🙂

    1. Špela/Milnica pravi:

      Juhu Tjaša!

      hvala za povratne informacije, vaja dela mojstra, pa tudi včasih se je potrebno malce znajti 🙂 super ideja tole, tudi jaz sem že takole naredila 🙂 lepoooo <3

      Pozdravček, Špela

  9. Alenka pravi:

    Pozdravljeni.
    Kakšna bi pa bila kombinacija kakavovo maslo, mandeljevo olje in jojobino olje? je možno? Koliko pa se da vitamina E?
    Hvala.
    Lp.
    Alenka

    1. Špela/Milnica pravi:

      Zivjo Alenka

      tale kombinacija bi bila tudi super. Vitamina e se za 100ml priporoča 1g 🙂

      lep pozdrav,

      Špela

  10. ines pravi:

    Pozdravljena. Jaz že leta uporabljam poleti kakavovo maslo in olje iz šentjanževih rož,imam pa doma že zelo veliko alojo pa me zanima če bi lahko kakavovo maslo zmešala direkno s tekočino iz lista aloje?

    1. Špela/Milnica pravi:

      Pozdravljena Ines

      bi raje priporočala, da ne. Kajti takšna aloja, iztisnjena direktno iz rastline, ni zaščitena s konzervnansom, še dodatno pomešana z masli in olji pa lahko v kremico prinese kakšne nezaželene mikroorganizme. Torej se v kremici nabereje plesen ipd. Če že, potem bi morali tale recept prilagoditi in na koncu bi priporočala, da uporabite kakšen tekoči konzervans (plantaserve ali cosgard) do 0,6%, da bi vam zdržala vsaj nekaj mesecev. Sicer pa priporočam, da si iz takšnega soka naredite svoj aloe gel 🙂 Recept imamo tudi na spletni strani.

      https://www.milnica.si/blog/milnica-priporoca-hladilni-aloe-gel/
      Lepo vas pozdravljam, Špela

  11. pamelchy pravi:

    Zivjo Špela!
    Kaj meniš ali lahko namesto olja pšeničnih kalckov dodam korenckovo? in namesto avokadovega olivno ali orehovo?
    ze v naprej hvala za odgovor ?

    1. Špela pravi:

      Zivjo!

      lahko korenčkovo, namesto avokadovega pa raje orehovo :). Lp, Špela

  12. Simona pravi:

    Ali bi lahko temu maslu dodali rastlinski glicerin? Kakšno bi imeli potem razmerje med maslom, olji in glicerinom? Malo razmišljam po kaj vse v vašo trgovino, verjetno vam bom še kakšno vprašanje, pri kakšnem drugem receptu, napisala :), preden naredim akcijo …

    1. Špela/Milnica pravi:

      Zivjo Simona,

      Lahko dodate glicerin, čisto na koncu, ko je maslo že praktično narejeno ga vmiskate, ne več kot 4%. Le odštejete od kokosovega ali avokadovega olja in teh 4% nadomestite z glicerinom. 🙂 Lp, Špela

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.