Varnost in certifikati

Kaj pomeni fototoksičnost eteričnih olj? (2.del)

Še posebno previdni moramo biti pri eteričnih oljih iz družine citrusov. ZAKAJ? Ker ta v večini veljajo za fototoksična. Kaj to pomeni?

V večini so fototoksična vsa eterična olja iz družine citrusov, ki jih pridobivajo z mehanskim stiskanjem in ne destilacijo.Pomarančevec je nenavaden primer, saj iz njega pridobivajo tri različna eterična olja, vsako s povsem drugačnimi zdravilnimi lastnostmi:

 • Neroli (ni fototoksičen)
 • Sladka pomaranča (ni fotoksično)
 • Petitgrain – (ni fototoksično)
 • Grenka pomaranča (fotoksično)

Izogibajmo in ne dodajajmo jih v kreme in losjone, če vemo, da se bomo po nanosu neposredno izpostavljali UV sončnim žarkom. Občutljivost na sonce povzroča bergapten, ki ga vsebujejo fototoksična eterična olja. Našo kožo lahko sonce zaradi tega močneje opeče in poškoduje na njej pa bodo ostale nepopravljive posledice. 

Za fotoksična olja veljajo torej tista olja, ki jih pridobivajo z mehanskim stiskanjem,, ne pa tista pridobljena s postopkom destilacije.

NAJPOGOSTEJE UPORABLJENA ETERIČNA OLJA KI VELJAJO ZA FOTOTOKSIČNA:

 • Bergamotka (Citrus bergamia) – visoka fototoksičnost
 • Limeta – hladno stiskana (Citrus aurantifolia) – visoka fototoksičnost
 • Grenivka  – hladno stiskana (Citrus paradisi)
 • Limona  – hladno stiskana (Citrus limonum) – visoka fototoksičnost
 • Listi mandarine – hladno stiskano (Citrus reticulata, Citrus nobilis))
 • Grenka pomaranča – hladno stiskana (Citrus amara)
 • Kumina
 • Koper
 • Angelika ( Angelica archangelica)
 • Yuzu
 • Tagetes

Eterično olje bergamotke velja za najbolj fototoksično olje. Številne študije so potrdile, da fototoksičnost povzroča furanokumarin (bergapten), ki so ga našli v eteričnem olju. Bergamotkino olje je zaradi tega proizvajalo temno pigmentacijo in pordečitev kože po neposrednem izpostavljanju UV sončnih žarkov. Temni kolobarji na koži pa lahko ostanejo več let. To stanje kože so poimenovali kar bergapten dermatitis.

V PRIMERU, DA SMO NA KOŽO NANESLI OLJE ALI KREMO KI VSEBUJE ETERIČNO OLJE, KI VELJA ZA FOTOTOKSIČNO, SE MORAMO NEPOSREDNE IZPOSTAVITVE SONCU IZOGIBATI VSAJ 24 UR!

Pomembno je, da vemo kako je eterično olje pridobljeno, saj  eterična olja citrusov pridobljena s parno destilacijo ne veljajo za fototoksična. Danes so na voljo eterična olja citrusov, ki so seveda pridobljena na ta način. Med njimi so predvsem: eterično olje limete, limone in mandarine, ki so pridobljena s postopkom parne destilacije. Danes so torej na voljo tudi eterična olja citrusov, ki ne vsebujejo komeponente bergapten. To velja tudi za eterično olje bergamotke, ki sicer velja za najbolj fotokosično olje. Takšno eterično olje (kjer piše bergapten free) lahko varno in brez skrbi uporabljate v poletnih dneh :).

V katerih primerih lahko torej uporabljamo olja citrusov, ki so fotoksična, če ne v kremah in losjonih?

Brez težav jih lahko uporabljamo v kozmetičnih izdelkih, ki se po nanosu sperejo z vodo(mila, geli za tuširanje ipd.), vendar pa vseeno priporočam, da se, če ste uporabili najbolj fotoksično eterično olje (npr. bergamotka) nekoliko počakate s sončenjem :).

Kaj bomo brali naslednjič: “Uporaba eteričnih olj pri nosečnicah in otrocih”

 

Komentarji na “Kaj pomeni fototoksičnost eteričnih olj? (2.del)

 1. Sabina pravi:

  Špela, hvalaaaaaaaaaaaaa! Dobro je vedeti…

 2. Anja pravi:

  Kaj pa EO Limonske trave
  Je varno za uporabo v mazilu za ustnice? Ali je tudi fototoksično tako kot limona?

  1. Špela/Milnica pravi:

   Živjo, Anja, fototoksični so citrusi. Glede fototoksičnosti zanesljivo lahko rečem le za olja, ki jih imamo v Milnici, saj jih poznam. Limonske trave zaenkrat nimamo. V mazilu za ustnice drugač fino obnesejo jasmin, vrtnica, vanilija (ta olja imamo in sem iz vseh že naredilo za ustnice).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja