• 28
    Mar

    “Jajček” balzam za ustnice

    https://www.milnica.si/blog/jajcek-balzam-za-ustnice/
    by
    objavljeno v Recepti & ideje

    Tokrat s tabo delim preprost recept za prikupen, malo drugačen balzam za ustnice. Že na videz je poseben, za kar gre zasluga “jajčkasti” embalaži – ta je trenutno res priljubljena, na policah trgovin najdeš cel kup takšnih balzamčkov. Če ga narediš sam/a, pa bo zagotovo naraven in čudovit za tvoje ustnice.

    Potrebuješ res minimalno sestavin. Balzam boš lahko uporabljal/a celo leto, pa še kakšen bo ostal za kakšno “last minute” darilo 🙂

    Recept

    Za izdelavo enega balzama za ustnice potrebuješ:

    *po želji lahko balzam obarvaš tako, da dodaš mico –  pigment (jaz sem izbrala kombinacijo vinsko rdeče mice (4 kozmetične žličke) in 7 kozmetičnih žličk koralne mice)

    Vse sestavine za izdelavo najdeš v pripravljenem paketku (3x jajček balzam za ustnice).

    Recept je primeren za začetnike, seveda pa se ga lahko lotite tudi bolj izkušeni 🙂

    Izdelava

    1. KORAK: 

    Pripravi vse sestavine in pripomočke. Poleg zgoraj naštetih sestavin boš potreboval/a le nekaj stvari: tehtnico, ognjevarno posodo, kuhinjsko posodo (kozico) in štedilnik ali mikrovalovno pečico.

    2. KORAK: Tehtanje in taljenje

    Stehtaj najprej kakavovo maslo in kandelila vosek. Ti dve sestavini boš najprej stalil/a na vodni kopeli ali pa kar v mikrovalovki. Če boš talil/a v vodni kopeli priporočam, da si priskrbiš ognjevarno posodo in pripraviš vodno kopel, kamor postaviš ognjevarno posodo s sestavinami. Ricinusovo olje lahko vmešaš naknadno, ko sta vosek in maslo stopljena. Lahko pa ga tudi takoj dodaš h kakavovemu maslu in vosku.

     

    3. KORAK: Dodajanje dišave in pigmentov

    Ko se kakavovo maslo in vosek raztopita, počakaš nekaj minut, da se zmes ohladi. Dodaš dišavo kokos (ali drugo dišavo po izboru – morda vanilijo?) ter poljubno barvo (mico) – priporočam do max 15 kozmetičnih žličk za močno obarvano mazilo.

    4. KORAK: vlivanje in shranjevanje

    Zmes vliješ v embalažo jajček. In zdaj najtežji del recept: vlivanje v embalažo 😛 Zmes vliješ v spodnjo stran jajčka, kjer je mreža (glej sliko) -vliješ do vrha. Dobro zapreš s pokrovčkom  in jajček obrneš na glavo. Ker je na vrhu zaobljen, seveda ne bo stal, zato se moraš malo znajti 🙂 Poskusi s kakšno dodatno posodico in podobni rečmi, ki jih najdeš v kuhinji. Jajček pustiš čez noč (ali vsaj nekaj ur), da se tvoje mazilo povsem strdi. Zutraj lahko pokukaš, če se je tvoj jajček že “izlegel” – je mazilo trdo? Če je, ga lahko začneš takoj uporabljati 🙂 Balzam porabi v roku cca 8-ih mesecev.

    Boš poskusil/a? Potem ti bo prav prišel paket sestavin!

    Seveda nam potem povej, kako ti je uspelo 🙂

Komentarji