• 27
    Okt

    Nežen Babassu mousse za telo

    https://www.milnica.si/blog/izdelajte-mousse-za-telo/
    by
    objavljeno v Recepti & ideje

    Če povem čisto po pravici (in s tabo delim samo resnico 🙂 ) sem se spravila k delu, da bi naredila maslo za telo … nato pa je nastalo nekaj podobnega :). Pravzaprav še boljšega! Bolj mehkega, svilnatega, dišečega, nežnega in oh in sploh dobrega. Na pogled se mi je zdel drugačen od masla, ki sem ga običajno delala, zato sem ga po svoje poimenovala kar mousse za telo. Verjetno zato, ker me zaradi svoje penaste strukture spominja na nekaj, kar bi človek lahko  pojedel.

    Moja koža je pozimi in jeseni bolj občutljiva in suha, zato od mene skoraj zahteva, da jo vsakdan crkljam z olji, masli in kremami za telo. In za tole maslo je moja koža hvaležna. Tale mousse je izdelke ob katerem si vzamete čas za razvajanje. Potrebuje nekaj časa, da se vpije, zato ga ne priporočam, če se vam že mudi v službo, vmes pa si natikate najlonke. Meni osebno najbolj prija, ko si privoščim čas zase, po savnanju, dolgem tednu ali dnevu in preden se zleknem v toplo posteljo.

    Čas priprave je izjemno kratek, pri uporabi pa si le vzemite nekaj več časa – tako boste zares uživali v vonju in žametnem občutku na koži.

    Čas priprave: 30 minut

    Zahtevnost: zelo preprosto

    Za izdelavo cca 200ml babassu mousse potrebuješ (Vse sestavine lahko najdete v že pripravljenem paketu):

     1.       KORAK – tehtanje

    Pripravi in stehtaj sestavine. Poleg naštetih sestavin potrebuješ še mešalnik z metlicami, posodico 200ml ali 2x100ml ali 150ml + 50ml 🙂 , tehtnico, ognjevarno posodo in kakšno merilno posodico ter žličko.

    3.       KORAK – topljenje

    Postavite v dvojno posodo in mešajte. Masla bodo hitro stopljena, cetil alkohol pa potrebuje več časa. Na približno 70 stopinjah Celzija bo stopljen.

    4.       KORAK

    Odstavite z ognja in prelij v drugo posodo, ker boš vroča olja postavili v zamrzovalno skrinjo oz. zamrzovalnik. Lahko pa počakaš, da se malenkost ohladi. Vroče posode ne postavljamo v skrinjo, si ne želimo kakšnih neprijetnosti v skrinji.  Pustite v zamrzovalniku 15-20 minut. Vmes lahko preverite, če se je na vrhu olj pojavila tanka plast v katero lahko zarežeš. Takrat ga lahko vzameš iz skrinje. Zdaj zberi vse moči za 10 minutno mešanje. V tem koraku lahko dodate tudi eterično olje ali mešanico et olj in vitamin e. Mešaj toliko časa, dokler ne dobiš goste penaste zmesi, ki spominja na smetano (ja, še večkrat se bomo srečevali z njo). 🙂

    5. KORAK / shranjevanje

    Če si prišla oz. prišel do sem, je tvoja naloga opravljena. No, skoraj. Napolni mousse v kozarčke ali posodice in opremi z imenom, da ne bi masla za telo kdo (ali celo vi sami), zamešali s čim drugim – še posebej, če ga hraniš v hladnilniku. Jaz imam enega v kopalnici in enega v hladilniku. Tisti v hladilniku je bolj trd, a se v stiku s kožo v trenutku stopi. Vsekakor poskusite, kaj vam bolje odgovarja.  Lahko ga uporabljate tudi za obraz, priporočam za nočno nego. Za poseben “efekt” oz, da bo mousse še bolj poseben lahko posuješ mikrofine srebrne bleščice, ki so sicer komaj vidne (tudi moj fotoaparat jih težko ujame), vendar se maslo lepo svetlika in je res posebno! 🙂 Maslo lahko tako uporabljaš in za obraz, telo in celo lase! Rok uporabe je cca 6. mesecev od dneva izdelave.

    Vse sestavine najdete tudi v že pripravljenem paketu za izdelavo cca. 400ml masla >> Poglej paket

Komentarji

  1. Sabina november 3, 2013 at 15:11

    Mislim, da si kmalu omislim kaj tovrstnega razvajanja…
    Res je videti kar za pojest:)


  2. Špela november 3, 2013 at 20:07

    Sabina masla za telo so res fina:) Ze na pogled in na koži:)


  3. Lara november 12, 2013 at 12:32

    Toliko je teh stvari, da človek sploh ne ve kje bi začel 🙂

    Mene samo zanima kakšen rok uporabe imajo kremice in maske? Če se kaj od tega naredi za darilo, koliko prej lahko to narediš preden podariš in tudi da obdarovanec ve do kdaj mora porabiti 🙂
    hvala


  4. Špela november 12, 2013 at 13:08

    Zivjo Lara

    hehe, veliko možnosti za izdelovanje:). Rok uporabe kreme določa sestavina, ki ima najkrajši rok uporabe. Recimo, če uporabiš mango, ki ima povprečen rok uporabe 2 leti in olje grozdnih pečk, ki je hitro pokvarljivo (cca. 6 mesecev), potem bo krema uporabna 6 mesecev.

    Dobro je torej vedeti iz česa je krema sestavljena (če delaš sama to seveda ni problem). Krema je dlje obstojna če jo hranimo na hladnem (v hladilniku).

    Po mojih izkušnjah je vsaka krema dobra vsaj 4 mesece.

    Še o maskah, če delamo z destilirano vodo, potem moraš masko takoj porabiti. To velja tudi za rožno/cvetno vodo, ki ni zaščitena s konzervansom. Če uporabljaš rožno vodo, ki je že zaščitena s konzervansom, je v hladilniku takšna maska obstojna vsaj 3 mesece.

    Pri maskah predlagam majhen trik: naredi suho masko in jo podari skupaj z navodili “dodaj vodo” in podari za darilo:)


  5. lara.rosina@gmail.com november 12, 2013 at 22:50

    odlično! hvala za super odgovor!


  6. Andreja december 27, 2013 at 03:12

    Draga Špela, danes sem odkrila tvojo spletno trgovinico in moram reči, da sem ostala brez besed… 🙂 Tudi sama, že kar nekaj let čaram z naravno kozmetiko, vendar bolj te putrčke za telo, kremice za roke, macerate.. nič kaj posebnega. V glavnem, tele tvoje paketke in še marsikaj drugega, bom z veseljem uporabila. :))
    Edino, me je pa zmotilo pri samem receptu nekaj in sicer, zelo pomembno je, da raztopimo masla v vodni kopeli, ki ne sme presegati 50C, saj tako preprečimo kristaliziranje masla, kar lahko povzroči zrnavost kremice. Je pa tukaj še ena druga stvar – s tako visokimi temperaturami nad 60C in več, uničimo precej vitaminov, tako v oljih, kot tudi v maslih.
    Jaz zato nikoli ne segrevam na več kot 40C, saj ne vidim smisla v tem, da se morajo masla popolnoma raztopiti.
    Evo, sem se malo razpisala, vendar je to moja dobronamerna kritika, če sploh to je.. je bilo mišljeno bolj kot nasvet, saj sem ga tudi jaz dobila pred leti od ene gospe, ki se ukvarja z zelišči in kremicami že skoraj štirideset let, zato zelo spoštujem njena znanja in jih z veseljem posredujem naprej.
    Špela želim ti vesele praznike in dosti lepih idej v letu, ki je pred nami.


    • Špela december 27, 2013 at 15:52

      Spostovana Andreja

      hvala za vaše pohvale in mnenje. Kar se tiče segrevanje masel se z vami ne strinjam. Je pa res, da visoke temperature nad 80 stopinj lahko pri kakovovemu maslu ali karitejevemu maslu povzročijo zrnatost, kot ste omenili. Masla so “odporna”, če se lahko tako izrazim na temperaturo 75 stopinj. Temperatura le nekoliko zmanjša obstojnost masel in olj (zato jim dodajamo antioksidant).
      Tudi kar se tiče vitaminov, polifenolov, fitosterolov in maščobnih kislin – prenesejo te temperature, kar so pokazale številne študije. Več o tem http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.2322/full.

      Zakaj je segrevanje pomembno? Emulzija, torej kreme iz vode in olj ne bodo nastale, če masel ne bomo stopili in segreli na pravo temperaturo. Vodo moramo segrevati do 75 stopinj C, zato da se znebimo tudi vseh mikrobov. Sama sem že večkrat poskusila delati na nižjih temperaturah od 70 stopinj C in ni nikoli ratalo. Me pa zanima kako tej gospe uspeva:). Če dela le mazila, kar pomeni brez kreme brez vode potem je verjetno to bolj mogoče.

      hvala in oglasite se še kdaj:)

      Lepe praznike!


  7. Violeta januar 6, 2014 at 23:44

    Pozdravljena Špela,

    najlepša hvala za poslan paket. Uspelo mi je!!! Zelo sem zadovoljna z izdelkom!

    Ali je možno naredit kakšen dnevni losijon za telo? Kateri se bo še hitreje vpijal in bo ob enem negovalen?

    Je možno, da pri tem receptu naredim namesto oljne faze več vodne?

    HVALA, HVALA…

    Kr tako naprej…


    • Špela januar 7, 2014 at 16:05

      Super Violeta! Bomo delali tudi losjon za telo, nekaj bolj lahkega in hitro vpijajočega. Če bi želeli pri tem receptu uporabiti še vodno fazo bi morali recept povsem obrniti na glavo. Voda pomeni tudi uporabo emulgatorja, konzervansa itd. Pri losjonih uporabimo 80% vode, 20 % pa oljne faze. Seveda je vse odvisno od tega kakšen losjon želite.


  8. Pika februar 3, 2014 at 20:03

    Pozdravljena Špela,
    a lahko samo vprašam, če lahko namesto babassu masla in makademijevega masla uporabim kar karitejevo maslo? Kaj bi se pa zgodilo, če ne dodam cetilnega alkohola? Drgač pa zgleda tole maslo za telo res super ;), še več takih čudovitih izdelkov 😉 🙂

    Hvala ti pa lp


    • Špela februar 3, 2014 at 20:14

      Zivjo Pika

      seveda z masli za telo lahko precej eksperimentiraš:). V kratkem bom uporabila karitejevo maslo za izdelavo masla za telo. Sicer pa komot lahko nadomestiš, predlagam takole: za 100g maslo za telo 80g karitejevega masla in 20 g olja ki ga imaš na voljo. Razlika med tem moussom in tvojim maslom bo precejšna, nastala bo krema z drugačno teksturo in mazljivostjo. Ni nujno uporabiti cetilnega alkohola je pa fino, saj daje mazljivost obenem pa še nekoliko zgosti kremo. Pri karitejevem maslu to niti ni tako pomembno saj je karite že dovolj gost. Pazi le pri segrevanju karitejevega masla (ne rabiš ga v celoti stopiti ampak le delno), kajti če ga pregreješ lahko pride do kristalizacije in v kremi oz maslu za telo se bodo pojavile zrnate grudice (kar je precej nerodna reč). Torej do 60 stopinj segreješ toliko da se nekoliko raztopi (če uporabljaš rafiniranega), če uporabljaš nerafiniranega ga niti ne rabiš stopit ampak samo z mešalnikom zmiksaš tako da postane nekoliko mehak in upenjen. Dodaš se navedeno količino olja (po želji tu tudi eterično olje in vitamin E) in maslo je narejeno. Sicer pa ze v tem tednu nov recept za zimsko maslo za telo:), kjer razkrijem tudi nekaj praktičnih trikov:)


  9. Urška februar 4, 2014 at 12:51

    Špela, kje kupiš te luštne posodice?


    • Špela februar 4, 2014 at 14:36

      hej tele sem dobila v eni izmed “ustvarjalnih” trgovin, tudi merkur, leclerc in podobni trgovski centri bi jih morali imeti:)


  10. Polona februar 4, 2014 at 18:21

    Pozdravljena Špela ;),

    hvala ti za sporočilce in odgovore. Sedaj delam kar po postopku brez segrevanja (uporabljam nerafinirano maslo). Se že noro veselim novega receptka ;). lepo bodi in pozdravček,
    Pika 🙂


  11. alenka.doria-peternel@guest.arnes.si maj 13, 2014 at 12:41

    Pozdravček, meni je mousse super ratal…mmmmm…hvala ti!


    • Špela maj 13, 2014 at 13:57

      jeje super, sem zelo vesela:)!


  12. Mia januar 5, 2015 at 22:37

    Zdravo!
    A bi lahko uporabila 5o gr mango masla,25 gr sojinega olja,20 gr karite in 7gr kokosov kaprilat.Ali bi uspelo? kATEREMU maslu je babasu podobno po tališču.Je to lahko mango maslo?
    Lep pozdrav!
    Mia


    • Špela januar 6, 2015 at 09:31

      Zivjo

      lahko uporabite naštete sestavine, čeprav bi jaz zmanjšala mango za cca 10g in povečala olja, sicer bo pretrdo mazilo. Babassu je po kemijski teksturi podoben kokosovemu maslu:)


  13. Anja december 22, 2015 at 09:41

    Pozdravljeni!
    Super zadovoljna z tem moussom za telo! 🙂 je super lahek,mazljiv in mehek na koži. Sama sem dodala par kapljic eo jasmina,in disi božansko!
    Hvala za ideje!

    Lp, A.


    • Milnica/Špela december 22, 2015 at 09:58

      Zivjo Anja

      super, tudi dodatek jasmina je odlično za takle mousse:) kar tako naprej! Pozdravček


  14. Bibica januar 19, 2016 at 10:21

    Pozdravljena,
    Jaz sem malo carala s karitejevim, kakavovim maslom in kokosovim oljem, pa se mi ni hotela ustvarit smetana pri mesanju, ampak samo tekoca homogena zmes. Vse drugo sem delala po navodilih. Ko se je zadeva strdila, je postala dokaj trda. Zelela bi dobiti to smetanovo zmes iz teh sestavin. Kaj sem naredila narobe?
    Hvala in lep pozdrav


    • Špela/Milnica januar 19, 2016 at 10:31

      Zivjo!

      iz kakakvovega masla je po mojih izkušnjah tezko narediti takšno spenjeno maslo. Raje uporabite mehkejša masla: mango, makadamija, marelično, acai, avokadovo maslo, v kombinaciji s karitejevim maslom in kakšnim vašim izbranim rastlinskim oljem. Kakšno pa je bilo vaše razmerje? lep pozdrav


  15. Shirin januar 22, 2016 at 23:30

    No, danes sem pa tudi jaz naredila tale Mousse in mislim, da mi je uspel. Najprej je bilo vse skupaj bolj tekoče, postopno se je pa zgostilo. Ali je mogoče, da “zmixamo” preveč? Ker po tistem, ko je bilo maslo lepo fluffy, sem da bo za ziher, mixala še pet minut in na koncu je bila zadeva zelo kompaktna. Po tistem, ko sem dala lonček v hladilnik, pa sploh ni bil več mousse, ampak kr solidno trda krema.


    • Špela/Milnica januar 24, 2016 at 18:34

      Zivjo Shirin

      mislim da niste preveč zmiskali, verjetno se je v tem času že malo “posedel” in dobil svojo končno teksturo. Če pa date v kremo v hladilnik se pa bo seveda strdila, ne bo mousse, zato je tudi trda:) pozdravček


  16. maja februar 6, 2016 at 15:07

    Zdravo Špela,

    tudi jaz sem poskusila narediti tole maslo. Sem ga šla pa delat kar 2-krat ker so me zmotile male grudice-isti dan je bil maslo super in nobenih grudic, naslednji dan pa so bile ko sem se namazala take čisto drobcene grudice. Skratka prvič sem ga delala da sem res čisto majčkeno stopila na vodni kopeli in to res na zelo mali temperaturi pa so ble naslednji dan kljub nizki temperaturi grudice v maslu (ne veliko ampak malo jih je bilo). Drugič sem ga šla pa stepat brez segrevanja pa so se tudi naslednji dan pojavile grudice. Tako da zdaj pa ne vem kaj bi bilo krivo-mogoče ko se temperatura ponoči malce spusti-v sobi je ponoči kar bolj mrzlo kot podnevi da bi zaradi te temp.spremembe se nardile grudice? Sem šla še preverit moje nerafinirano maslo in ima tu pa tam tudi male drobne grudice-potem pa lahko da je res to od temperature, ker poleti pa se spomnem ni teh drobcenih grudic in da je že samo bolj mazljivo brez stepanja in ko ga stepam ga ni potrebno tako dolgo stepati kot pa sedaj pozimi :(. Hmmm kaj mi lahko priporočaš? mogoče da ga imam shranjenega pozimi skozi kje na toplem prostoru-mogoče kopalnica ko pa je res vseskozi topla? Pa še eno vprašanje-moja znanka se ukvarja z izdelovanjem raznih mazil (gabezovo, ognjičevo, materina dušica, labelice za ustnice,…) izdeluje same anhidridne izdelke pa jo zanima kam se naj oz na koga naj se obrne ker mi rada začela s prodajo teh izdelkov? Verjetno jih je treba najprej pregledati, zanima jo kakšni so še nadaljni koraki pred samo prodajo in katere dokumente vse potrebuje za samo prodajo? Upam, da nama boš znala pomagati. Hvala ti pa se slišimo ;), Maja


    • Špela/Milnica februar 7, 2016 at 19:20

      Zivijo! Si delala tale mousse s karitejevim maslom ali babassu maslom? Ker tale nima nobenih grudic, se pa lahko včasih naredi pri karitejevim maslu. Vsako maslo je lahko drugačno, odvisno od dobavitelja in tudi od serije, nekatera so lahko bolj zrnata nekatera manj. Meni se to sicer še ni zgodilo, da bi bilo maslo zrnato, razen kakšna grudica tu in tam, če se na dno povsem še strdi v skrinji pa je potem dobro res ornk premiksati. Kar se tiče zrnatosti pa kaj dosti ne moreš narediti. Jaz bi ga probala še čisto stopiti pa potem dodati še olja in ostalo in dobro zmiksati, morda bo kaj pomagalo:). Kar se tiče prodaje izdelkov, smo imeli veliko na to temo napisanega – na tej povezavi lahko najdeš veliko odgovorov na ta vprašanja. https://www.milnica.si/2-del-kako-legalno-prodajati-kozmeticne-izdelke/. Sicer pa se lahko kar direktno obrneš na Laro, ki ti lahko pove tudi vse ostalo, tudi kar se stroškov tiče. Njej kontak je info@safecosmo.com Pozdravček in veliko uspeha še naprej! Špela


  17. maja februar 15, 2016 at 20:28

    Živjo Špela, s karitejevim maslom sem delala brez babassu. Ja sem opazila, da je očitno res razlika v karitejevem maslu-imam karite od dveh različnih dobaviteljih in eden je čist vredu brez grudic medtem, ko pa z drugim se pa vedno jezim, ko grem kaj delati. namreč že v sami embalaži so pozimi tu pa tam takle čisto majčeke grudice-kot gres in moraš stepat pa stepat k nor, da se jih rešiš :(. Poleti pa ni teh problemov ko je toplo-res zanimivo. Lep večer, Maja


  18. Brigita april 5, 2016 at 17:00

    Pozdravljena, kaj bi se zgodilo, ce bi na koncu dodala temu “mussu” se kaksen dodatek, npr. Kaksen extrakt ali kaksne zadeve, ki jih pri kremi dodajamo v hladni fazi?


    • Špela/Milnica april 6, 2016 at 11:05

      Zivjo Brigita

      odvisno kakšen dodatek in koliko tega dodatka bi dodali?:) Torej vse kar je na oljni osnovi (razni ekstrakti) lahko dodate, kar je na vodni osnovi pa žal ne. Kaj pa ste imeli v mislih? Pozdravček


  19. Brigita april 6, 2016 at 12:39

    Anticelulitni ekstakt, ki je na vodni osnovi. Vendar bi tega dala samo kakih 7 g


    • Špela/Milnica april 6, 2016 at 17:11

      Zivjo Brigita

      kot rečeno, vse kar je na vodni osnovi, pa tudi če bi dodali samo malo, bi odsvetovala, saj se bo ločilo od maščobnega dela + vprašljivo je primerna zaščita (konzervans) celotnega izdelka, saj bi takšen vnos vode lahko vplival na mikrobiološko neoporočenost izdelka. Lep pozdrav


  20. pika april 15, 2016 at 18:44

    Pozdravljena Špela, naredila sem zelo podobno maslo za telo, uporabila sem le karitejevo maslo in olja. Imela pa bi eno vprašanje zate; rada bi obogatila moje maslo še s kakšnim vlažilcem. Prosila bi te, če mi lahko napišeš kateri vlažilec bi bil najprimernejši za maslo za telo in koliko gramov vlažilca lahko dam na cca 90-100g končnega izdelka? Prav tako pa sem si pripravila tudi zelo podobno maslo za obraz za nočno nego – tudi tukaj me zanima kateri vlažilec mi priporočaš in koliko gramov vlažilca lahko dam na cca 45-50g končnega izdelka? Od vlažilcev imam trenutno doma skvalen in rastlinski glicerin. A sta oba topna v oljih? Kako je pa s Provitaminom B5? Hvala za tvojo pomoč ;), Pika


    • Špela/Milnica april 18, 2016 at 14:27

      Zivjo!

      Lahko dodaš glicerin ali skvalen čisto na koncu na 100g izdelka 3g glicerina ali 5g skvalena, po želji. Lahko tudi oboje. Moraš le prišteti ta dodatek h končni recepturi. Pozdravček