• 13
    Okt

    Izdelajmo ognjičev macerat

    https://www.milnica.si/blog/izdelajmo-ognjicev-macerat/
    by
    objavljeno v Recepti & ideje

    Izdelava ognjičevega mazila je pri nas postala že tradicija. Tako preprosto ga je narediti in je idealen za zimske hladne dni, ko koža zaradi mraza velikokrat razpoka. Če priznam je bilo ognjičevo mazilo prva stvar, ki sem jo zmešala v loncu. Že takrat se mi je zdelo fajn, da lahko nekaj narediš sam doma in ti tega ni potrebno kupiti.

    Ognjičevo vsestransko uporabno mazilo je primerno tako za moške kot ženske in tudi otroke. Uporablja se za zdravljenje razpokanih ustnic, hrapave kože, blažjih opeklin, pleničnih izpuščajih, vnetih bradavic pri doječih materah in podobno.

    Ognjič drugače poimenujejo tudi zdravilni meseček in velja za eno najkoristnejših zelišč in priljubljenih vrtnih cvetlic.

    Uporablja se ga v lepotilnih receptih, zelo cenjen pa je zaradi številnih zdravilnih lastnosti. Vlaži kožo, zdravi vnetja, pospešuje celjenje razpokanih ustnic in blaži lažje opekline. V cvetnih listih ognjiča je največ aktivnih učinkovin zato nabiramo odprte cvetove v sončnem vremenu.

    KOLAZ KORAK 1

    Ko so listi nabrani, odtrgamo cvetne liste in jih položimo v steklen kozarec (lahko tudi za vlaganje) ter prelijemo z olivnim ali jojobinim oljem. Za to mazilo sem izbrala hladno stiskano deviško olivno olje, ki velja za večnamensko lepotno sredstvo, globoko prodira in ohranja vlago v koži zaradi česar je naša koža gladka, voljna in sijoča.

    KORAK2

    Olivo olje je še posebej priporočljivo za nego luskave in grobe kože. Pomembno je da izberemo ekstra deviško in hladno stiskano, vse druge  opcije niso priporočljive. V kolikor niste naklonjeni olivnemu olju lahko izberete jojobino olje, ki je odlično za tiste, ki imate težave z aknasto kožo ali občutljivo kožo zaradi kožnih ekcemov in luskavice. Prednost jojobinega olja je, da se hitro vpije v kožo in ne pušča mastnega občutka, poleg tega pa se le redko pokvari.

    Potem, ko smo cvetne liste v kozarcu namočili v olivno ali jojobino olje, kozarec dobro zapremo  in ga za 14 dni do 3 tedne postavimo na toplo. Če postavimo na sonce – na direktno svetlobo je dobro, da kozarce vseeno zaščitimo, tako, da jih pokrijemo s krpo ali brisašo. Kozarec z našo mešanico vsak dan nekoliko pretresemo.

    PO 14 DNEH ČAKANJA….

    Je naše zeliščno olje (macerat) pripravljeno, da ga nadaljnje obdelamo. Pripravimo gazo, cedilo in posodo. Skozi gazo precedimo naše olje, tako, da so listi ognjiča popolnoma suhi. (če želimo lahko postopek maceriranja ponovimo z oljem, ki smo ga pravkar dobili in mu dodamo nove liste ognjiča za močnejšo koncentracijo). Pridobljeno olje nalijemo v kozarce ali steklenice in dobro zapremo, opremimo z rokom uporabe in imenom. Rok uporabe je cca 1 leto, če delate z olivnim oljem. Olju lahko poljubno dodate še kakšno kapljico vitamina E.

    Vroč postopek:

    Uporabite 75 g posušenih ognjičevih cvetov na cca 300 ml vašega izbranega olja. Stresite posušene cvetove ognjiča v dvojno posodo in jih prekrijte z oljem. Na nizki – srednji temperaturi segrevajte 2 – 4 ure in pazite, da voda ne izpari. Vsake toliko časa premešajte in preverite. Po približno 4 urah olje precedimo skozi gazo in prelijemo v kozarce. Če želimo močnejšo koncetrancijo postopek ponovimo s pridobljenim oljem in dodamo nove posušene cvetove ognjiča.

    Bi izdelali tudi ognjičevo mazilo?

    Oglejte si naš recept: ognjičevo mazilo iz domačega lonca.

    Pripravili smo vam tudi paket vseh potrebnih sestavin za odlično ognjičevo mazilo.

    Izdelajte si svoje ognjičevo mazilo

Komentarji

  1. Polona junij 9, 2014 at 14:16

    Pozdravljena.
    Nameravam izdelat ognjičev macerat. Berem vaša navodila in me je zmedlo – 4 tedne na soncu ali 2 tedna na toplem? Ne vem…če ga imam v kuhinji na pultu na svetlem, bo ok?
    Lp, Polona


    • Špela junij 9, 2014 at 19:37

      Zivjo Polona

      priporočam na soncu, na okenski polici (zunaj ga imam jaz), na soncu torej :).

      Pozdravček

      Špela


  2. Manca junij 25, 2014 at 21:09

    Zdravo,

    kaj pa količinsko, približno koliko g ognjičevih cvetov na koliko dl olivnega olja?

    Hvala za odgovor,

    Manca


    • Špela junij 26, 2014 at 08:45

      Zivjo Manca

      približno med 75-90g ognjčevih cvetov na 300 ml izbranega olja:). Kolikor jih pač lahko natlačimo v posodo v kateri bomo macerirali. Več jih je, boljše je:)

      pozdravček

      Špela


  3. Urša julij 4, 2014 at 21:33

    Ojla, Špela!

    Najprej pohvala in zahvala, ker nas zalagaš s samimi super recepti. 🙂
    Zdaj pa vprašanje: Lani sem prvič naredila svojo ognjičevo kremo. Delala sem jo po “vročem postopku” in je prav dobro uspela.
    Ker pa se “bojim”, da takšno segrevanje uničuje koristne učinkovine v ognjiču in olju, sem se letos odločila, da naredim ognjičev macerat s pomočjo sonca. Tukaj pa nastopi problem – macerat mi je že dvakrat splesnil. Prvič sem uporabila mandljevo olje, v katerega sem namočila ognjič (samo cvetne lističe), kamilice in sivko, drugič pa sem v bio olivno olje namočila samo cele ognjičeve cvetove. Kozarec sem imela na notranji polici zelo sončnega okna.
    Morda je problem v tem, da nimam dovolj ognjiča, da bi kozarec napolnila naenkrat, ampak ga dodajam postopoma. Postopoma dolivam tudi olje, a se vedno zgodi, da kakšen ognjič “izplava”.

    Že vnaprej se zahvaljujem za kakeršenkoli nasvet in te lepo pozdravljam,
    Urša


    • Špela julij 7, 2014 at 15:15

      Zivjo Urša

      Si liste dobro posušila? Namreč če uporabimo sveže lahko tudi zaradi tega splesni, čeprav mi je mami rekla, da je uporabila tudi sveže. Glavni razlog, da je splesnelo, je da kozarec ni bil do vrha napolnjen. Liste morate natlačiti in po vrhu mora biti še za kakšen centimeter olja nad ognjičem. Ognjič naj ne “plava”.

      Seveda kozarec dobro zaprite:)

      lp

      Špela


  4. Urša julij 16, 2014 at 09:17

    Ojla, Špela!

    Hvala za odgovor. 🙂
    Uporabila sem sveže liste, ker sem tako videla na tvojih slikah. Verjetno se je res zalomilo, ker listov nisem dovolj natlačila in so potem pokukali iz olja.
    Sem trmasto poskusila še enkrat in zaenkrat izgleda ok.

    Pozdravček,
    Urša


    • Špela julij 16, 2014 at 10:28

      Zivjo Urška

      ja res je pomembno, da so natlačeni in da je olja dovolj, kot rečeno še kašen centimeter nad cvetovi-to je kot vlaganje oz. konzerviranje hrane, če ste že kdaj delali. Veliko uspeha!

      pozdravček


  5. vesna julij 28, 2014 at 11:55

    Pozdravljeni,

    Jaz sem sem se tudi letos odločila, da poskusim narediti domače ognjičevo mazilo po vaših receptih.
    Zaustavilo se mi je že pri maceratu.
    Uporabila sem olivno olje in sveže cvetove ognjiča. Ker je bilo predvsem prvi teden, ko sem jih namočila slabo vreme (veliko dežja in malo sonca), sem kozarec pustila na balkonu 4 tedne. Včeraj sem kozarec odprla in precedila skozi gazo. Olje ima precej močan vonj. Ob odprtju pa sem opazila tudi, da se je pokrov malo napihnil in kot, da bi se sprožilo vretje.
    Ali je ta macerat uporaben, ali je bolje, da naredim novega?

    Hvala za odgovor in le pozdrav,
    Vesna


    • Špela julij 29, 2014 at 10:11

      Zivjo Vesna

      bi rekla, da je v vaš macerat prišel zrak, zato se je tudi pokrov napihnil, najbrz niste dobro zatesnila. Bolje, da naredite novega, morate čisto do vrha nafilat in natlačit cvetove in zalit z oljem, naj bo tudi kakšen centimeter več olja na vrhu in zares dobro zategniti kozarec.

      pozdravček


  6. Vesna oktober 4, 2014 at 18:25

    Pozdravljeni!
    Nisem ista Vesna, ki je že komentirala. Imam pa eno pripombo. Gledala sem oddajo o pripravi ognjičevega macerata. Tam je bilo navodilo, da se macerat postavi za 40 dni v temen prostor, da olje ne oksidira. Vi pa pravite, da se postavi za 4 tedne na sonce. Kot prvo, je nemogoče ujeti 4 tedne sonca, kot drugo pa za olje res ni priporočljivo, da se hrani na svetlobi.


    • Špela oktober 5, 2014 at 11:34

      Zivjo Vesna

      je več različnih postopkov, mi delamo tako, in nam olje nikoli ni oksidiralo. Ponavadi se macerate pripravlja v poletnih dneh, tudi če sonca ni pa seveda bo ok, tudi če ga imate kje drugje.


  7. irena julij 1, 2015 at 22:27

    Pozdravljeni,mene pa zanima ali ne bi bilo mogoče bolj sigurno,če bi dali v olje posušene cvetove pa na sonce,mogoče ne bi splesnilo.lp


    • Špela julij 2, 2015 at 08:24

      Zivjo

      lahko tudi posušene, ampak bolje so sveži. Pa kar samo na toplo dajte, ne direktno na sonce.


  8. Jasmina november 5, 2015 at 20:40

    Živjo,
    mene pa zanima kaj narediti s cvetovi, ki ostanejo po maceriranju. Škoda mijih je zavreči. Mil še nisem delala, ampak nekako mislim, da bi milo dobro izpadlo. Kakšna ideja mogoče?


    • Špela/Milnica november 6, 2015 at 13:25

      Zivjo Jasmina

      poskusite jih uporabiti kar v milu izdelanemu po hladnem postopku. Pozdravček


  9. Ma junij 17, 2016 at 12:21

    Ali za izdelavo maceratov velja isto z drugimi rastlinami? Hvala!


    • Špela/Milnica junij 19, 2016 at 18:57

      Zivjo

      tako je, vendar, niso vsaka rastlina oz. njeni deli primerni za macerat – oljni izvleček. Lep pozdrav


  10. Klavdija junij 20, 2016 at 22:36

    Pozdravljeni!
    Na našem vrtu je letos tooooliko ognjiča, da sem cvetne liste pričela sušiti. Ali macerat ne bo tako kvaliteten, kot če bi delala s svežimi?
    Meni se macerat z olivnim oljem ni še nikoli pokvaril, kremo pa uporabljam vsak večer kot kremo za obraz, vrat itd. Zelo mi ustreza. Kremo delam v majhnih količinah za sproti:
    100 ml macerata
    20 g čebeljega voska
    5 g kokosove maščobe oz. po občutku
    110ml destilirane vode
    aloje vera po občutku, cca. 20 ml
    eterično olje npr. rožmarin 20 kapljic
    2 šprica e vitamina


    • Špela/Milnica junij 29, 2016 at 11:20

      Zivjo Klavdija

      običajno se jih suši, nekateri pa delajo s svežimi cvetovi, vendar jih je vseeno treba malo posušiti, kajti lahko hitro splesnijo v olju. Hvala za recept, morda komu pride prav. Bi pa opozorila, če izdelujete takole z vodo, potem toplo priporočam, da uporabite tudi konzervans, saj se taka krema pokvari v roku 14 dni, tudi če ni videti da je pokvarjena. Mikroorganizmi, ki lahko skodijo vaši koži, se nabirajo v vodi (če bi delalali samo z maščobo, potemtakem konzervansa, ne bi potrebovali). Verjetno takšno kremo hranite tudi v hladilniku, saj se voda, ker ne vsebuje emulgirajočega voska, tudi loči od preostale maščobe. Čebelji vosek sicer malenkost združi, a vendar, če bi pustili na normalni temperaturi, se bi po vseh pravilih takšna krema hitro ločilo. Kakšne so vaše izkušnje? Lep pozdrav, Špela


  11. Luka junij 29, 2016 at 15:40

    Juhu,

    po mojih izkušnjah je pri svežem ognjiču v olju potrebno pustiti pokrovček nekoliko priprt in vsak dan s spodnje strani obrisat vlago, ki izhaja iz macerata.

    Ko vlage par dni zaporedoma ni na spodnji strani pokrovčka, je macerat nared.

    LP, Luka


    • Špela/Milnica junij 29, 2016 at 15:59

      Juhu Luka,

      hvala za vaš komentar in izkušnjo :), morda pa se kdo posluži te metode. Lepo vas pozdravljam, Špela


  12. Klavdija julij 16, 2016 at 17:36

    Pozdravljena Špela in Luka!
    Odlično je “slišati” nove komentarje in izkušnje. Posebej sem vesela informacije z destilirano vodo. Mislim, da bom nadalje uporabljala moj zgornji recept le z aloe vero, brez destilirane vode. Menim, da daje aloe vera dovolj vlage in se bom izognila nevarnosti mikroorganizmov, kar ste omenili v komentarju. To z vlago na pokrovčku pa je dobra izkušnja, čeprav se mi še ni pojavila plesen. Veselo na delo in obilo uspehov še naprej!


  13. Verica februar 6, 2018 at 22:59

    Pozdravljena,
    Mene pa zanima, kako dolgo je doma izdelan macerat uporaben. Ali je trajnost povezana z rokom trajanja olja (uporabljam hladno stiskano oljčno olje)?
    Želim vam še veliko uspehov na tem področju. Lp Verica


    • Špela/Milnica februar 7, 2018 at 13:39

      Pozdravljeni,

      rok trajanja macerata je tako, kot sklepate, nekako velja, da tisti rok, do katerega je dobro olje je dober macerat. Bi pa priporočala vseeno kakšno kapljico vitamina e, za podaljšanje roka uporabnosti. Hvala in lep pozdrav, Špela