• 21
    Nov

    Hranljiva vlažilna krema za kožo po 30

    https://www.milnica.si/blog/hranljiva-vlazilna-krema-za-kozo-po-30/
    by
    objavljeno v Recepti & ideje

    Moje prijateljice obožujejo tole kremico! 🙂  Priznam, tudi jaz jo! Vse smo stare okoli 30 (seveda zaokrožamo navzdol 🙂 in nas že malo skrbi okoli prvih gubic – predvsem tistih, ki se jih da preprečiti. Koža po 30. namreč potrebuje še malo več vaše pozornosti kot v rosnih dvajsetih. Poskrbimo, da bo navlažena čez dan, zvečer pa jo lahko bolj razvajamo z olji, hidrolati in serumi.

    Zakaj je kremica res super? Ker vsebuje moj najljubši hidrolat smilja! Smilja nima kar tako tudi imena “immortelle” oz. “nesmrtnica” 😉 Poleg tega pa je krema lahka (ne masti kože),  je lepo mazljiva (zaradi emulgatorja emulgade lepo drsi), dovolj vlažilna in hkrati tudi dovolj bogata za tale letni čas.  Krema je primerna za mešan/suh tip kože.

    Za 100ml kreme boste potrebovali:

    70% vodna faza v kateri je:

    22% oljna faza v kateri je:

    7,5% C faza v kateri je:

    • 3g provitamina B5
    • 4g raztopine hialuronske kisline + vitamina C ( v 10ml hidrolatu smilja raztopite 0,3g vitamina c in 0,4g hialuronske kisline). Pustite pol ure in stehtajte celotno raztopino. Za izdelavo kremice potrebujete le 4g.
    • 3-6 kapljice izbranega eteričnega olja ali dišave
    • 2 kapljice vitamin a palmitate
    1. KORAK

    Pripravite vse pripomočke (termometer, 2x 50ml brezzračna plastenka, 2x ognjevarna posoda, tehtnica in palični mešalnik). Vse pripomočke in delovni pult sterilizirajte z 70% etanolom. Dobite ga v bolje založenih tehničnih trgovinah.

    2. KORAK

    Stehtajte vse sestavine iz vodne faze in jih dajte v eno ognjevarno posodo, nato pa stehtajte še vse sestavine iz oljne faze in jih dajte v drugo ognjevarno posodo. Priporočam, da hidrolata smilja ne segrevate, prav tako ne segrevajte arganovega olja. Lahko ju stehtate posebej in ju boste dodali vsakega v svojo fazo (smilj=vodna, argan=oljna), ko bosta obe fazi dosegli temperaturo 70 stopinj Celzija.

    3. KORAK

    Preden začnete segrevati, lahko v miru naredite raztopino hialuronske kisline (lahko jo pripravite že kakšno uro prej, saj hialuronska kislina potrebuje nekaj časa, da se povsem raztopi in naredi “hialuronski gel”). Stehtajte 12g hidrolata smilja, dodajte vanj 0,3g hialuronske kisline in počakajate, da nastane gel. Lahko malo premešate, da se hitreje raztopi. Dodajte v gel 0,3g vitamina C. Ko imate mešanico narejeno, jo stehtajte – nastati bi moralo približno 12g gela. V kremi ne boste porabili vsega, le cca 4g. Preostanek lahko shranite za naslednjič ali pa v enem tednu porabite: lahko ga vmasirate v obraz, pred nanosom vlažilne kreme.

    4. KORAK

    Segrevajte obe fazi na 70 stopinj Celzija. Segrevate tako, da ognjevarno posodo, v kateri so sestavine, postavite v vodno kopel (ne postavite direktno na ogenj ali električno ploščo štedilnika). Vmes lahko tudi premešate, najlažje kar s termometrom (jaz pogosto mešam kar s termometrom, saj je zelo priročen; je kot laboratorijska paličica, na katero se nič ne prime, vmes pa lahko preverite še temperaturo). Če katera izmed faz (ponavadi je to oljna) že doseže 70 stopinj Celzija, jo odstavimo z ognja in počakamo, da temperatura pade. Medtem segrevamo vodno fazo in mirno počakamo, da še tukaj temperatura naraste na 70. Vmes bo temperatura oljne faze verjetno padla pod 70, zato posodo še enkrat položimo v  vodno kopel in jo spet malo pogrejemo. Ko sta obe fazi na cca enaki temperaturi ju odstavimo z ognja.

    vodna in oljna faza_izdelava vlažilne kreme

    Untitled-1

    5. KORAK

    Vlijte vodno fazo v oljno in pričnite mešati. Jaz sem na začetku uporabila palični mešalnik, čez nekaj minut pa sem ga zamenjala z mešalnikom z metlicami. Tudi vi lahko kombinirate, če ne želite preveč “spenjene” kreme. Mešajte približno 6 minut, nato preverite temperaturo. Če je padla pod 45 stopinj C, dodajte 4g hialuruonske kisline, ki ste jo pripravili z vitaminom C, ter 3g provitamina B5 (priporočam, da vse to skupaj že prej stehtate v merilni posodici). Še za nekaj minut premešajte. Dodajte še 2 kapljici vitamina A in bodite zares previdni pri odmerjanju tega antioksidanta. Po želji odišavite s 3-6 kapljicami eteričnega olja ali dišave.

    Preden prelijete v posodice (priporočam brezzračne, kot na sliki), počakajte nekaj ur, da se krema ohladi in “poleže” ter dobi svojo pravo viskoznost. Preden jo date v posodice jo narahlo premešajte (lahko kar z žličko). To je vse – želim vam veliko uspeha pri izdelovanju in veselja pri uporabi 🙂

    vlazilna krema

     

     

     

     

Komentarji

  1. Hedi november 26, 2016 at 16:41

    Živjo
    Super mora biti tale kremica. Samo zanima me zakaj je konzervans že v vodni fazi, jaz ga ponavadi dam čisto na koncu, po merjenju ph. Ali lahko uporabim tudi Cosgard?
    Hvala


    • Milnica, Špela november 26, 2016 at 19:00

      Zivjo,

      geogard ultra se daje v vodno fazo ali v c fazo, vendar je topen v vodi, torej ga je potrebno prej raztopiti v vodi. Cosgard pa je tekoči, nekoliko drugačen konzervans. Lepo pozdravljena. Špela


  2. Hedi november 27, 2016 at 10:47

    Živjo
    Ali potem lahko namesto geogard ultra v a fazi nadomestim z cosgardom v c fazi?
    Hvala


    • Špela/Milnica november 29, 2016 at 18:29

      Zivjo,

      lahko nadomestite.

      lep pozdrav,

      Špela


  3. Mateja december 20, 2016 at 12:48

    Zdravo?

    Lahko uporabim tudi emulgator Xyiliance?
    Monoi tahiti olja tudi nimam, katero drugo olje še priporočate?

    Hvala,
    Lp
    Mateja


    • Milnica/Spela december 20, 2016 at 22:13

      Zivjo,

      lahko uporabite Xyiliance. Kot alternativa monoi olju priporocam kokosovo devisko olje,babassu, aloe maslo in /ali kaksno drugo lahko hitro vpijajoce maslo. Lep pozdrav, Spela


  4. Nika februar 2, 2017 at 14:23

    Živjo, ali lahko namesto emulgatorja emulgade se uporabim Olivem 1000? Hidrolat pa lahko izberem po želji?

    Hvala, Nika


    • Špela/Milnica februar 2, 2017 at 14:33

      Zivjo Nika

      lahko, le tekstura bo malo drugačna. Hidrolat pa lahko po želji, seveda 🙂 Lp, Špela


  5. Tina marec 9, 2017 at 09:06

    Živjo, ali se da to kremo kupiti že pripravljeno?

    Hvala,
    Tina


  6. Nika marec 10, 2017 at 18:08

    Živjo Špela, zadnjič sem iz Milnice dobila vitamin A…danes ko sem delala tole kremico, sem ugotovila da je v steklenički čisto trd…ali moram to segreti al zakaj je temu tako? Hvala.


    • Špela, Milnica marec 10, 2017 at 18:19

      Živjo, Nika! To je zelo pogosto pojav, še posebej če je bolj hladno. Če stekleničko postavite na toplo (npr. v toplo vodo ali na radiator), se bo zagotovo omehčal. Lahko tudi odstranite plastično zaščito na steklenički, da boste lažje nakapljali vitamin 🙂


  7. jana marec 17, 2017 at 12:51

    Živjo Špela,mene pa zanima koliko časa lahko gel ki ga naredim z hialuronsko kislino lahko stoji.Lep dan Jana


    • Špela marec 17, 2017 at 14:08

      Zivjo Jana

      če ste naredili gel s hidrolatom, ki ne vsebuje konzervans ali destilirano vodo in niste dodali konzervans, potem porabite v enem tednu. Gel lahko uporabite pod kremco, preden jo nanesete. Če ste ga naredili z hidrolatom ki vsebuje konzervans ali vodo, s konzervansom potem bo obstojen vsaj 2-3 mesece.Pozdravček, špela


  8. jana marec 22, 2017 at 12:58

    Živjo Špela

    Še Eno vprašanje mam.Ali se poleti res ne sme uporabljati krem v katerih je hialuronska kislina.In še katero kremo za po 40 mi priporočaš..je uredu tista z vitaminom C,ali je boljša ta vlažilna po 30.Sama sem si naredila tisto z vitamino C in mi super odgovarja.Pod kremo se pa namažem še z tistim serumom z vrtnicami v prahu.Dobivam pohvale,da kar žarim.Mi je pa sedajnaročila še prijateljica,ki jih ima 40 pa ne vem katerko naj ji naredim.Hvala za odgovor.Suupeer recepte imaš…

    Lep dan Jana


    • Špela/Milnica marec 22, 2017 at 13:26

      Zivjo Jana

      seveda lahko uporabljate kreme s hialuronsko poleti?. Obe sta primerni torej in serum in tale kremica tudi za kožo po 40 letu. Odvisno od stanja kože. Hvala, sem vesela, da ste zadovoljni?lep dan, Spela


  9. Irena november 22, 2017 at 10:09

    Živjo Špela,
    moram pohvaliti trgovino in recepte. Prvič sem delala lastno kremo in v prvo mi je ta uspela. Edino malo bolj stepena oz. penasta je, ker sem jo mešala na preveliki hitrosti, kar pa me ne moti, je taka puhasta in lahko mazljiva. Za zimski čas mi ravno prav odgovarja (mešana koža), za poleti bi po moje potrebovala kako lažjo? Lp


    • Špela/Milnica november 22, 2017 at 13:41

      Zivjo,

      sem vesela in hvala za sporočilo. Za poletje pa lahko se malo bolj lažjo, lahko prilagodite recepturo, tako da malenkost povečate vodno fazo in zmanjšate oljno 🙂 Lep pozdrav, Špela


  10. Barbara september 28, 2018 at 11:11

    Pozdravljeni,

    ko sem dala vodno fazo v oljno, se mi je po mešanju kombinacija ločila….tako da nisem niti nadaljevala….ali še lahko kaj popravim, ali uporabim to na kak način…
    Temp. obeh je bila pri 60C…vodna malo manj….je morda to krivo za to, da se nista povezali?
    Hvala in LP


    • Milnica september 28, 2018 at 11:25

      Zivjo Barbara,

      tako je, kriva je temperatura, vodno in oljno fazo z olivemom zmešate pri cca 70 stopinjah, ne pa pri 60 ali še manj. Zato, se tudi nista povezali :(. Žal ne morete tega popraviti, ker gre za emulzijo. Lahko jo uprabite, da je v hladilniku pa se jo pred uporabo pretresete.Lp,Špela


  11. Barbara september 28, 2018 at 12:53

    Okej, vem za drugič!
    Najlepša hvala za hitre info 😉
    Super ste!


  12. Barbara oktober 4, 2018 at 09:44

    Špela, še samo nekaj, kaj lahko namesto pšeničnih proteinov, ki nimajo ravno prijetnega vonja…..? Ali bi jih lahko spustila….?
    Hvala in LP
    Barbara


    • Špela oktober 11, 2018 at 17:51

      Zivjo,

      lahko spusite in nadomestite s kakšnimi drugimi proteini. To bi bila opcija, druga varianta pa da preprosto dodate hidrolat ali destilirano vodo namesto pšeničnih proteinov.

      lp

      Špela