Recepti & ideje

Hranljiva maska za lažje razčesavanje

Monoi tahiti olje sem preizkusila že na ogromno načinov in prav povsod se je izkazal kot dobra izbira 🙂 Olje, ki bazira na  kokosovi maščobi, je odlično za nego las in lasišča, zato sem ga preizkusila tudi v maski za lase – nad rezultatom sem navdušena! Dodala sem tudi našo novo surovino – cetrimonijev klorid, ki omogoča lažje razčesavanje ter lase naredi bolj gladke in prožne. V maski se je znašel tudi izvleček volčjega boba, ki zmanjšuje krhkost las in izboljšuje njihov sijaj. Maska je res wow, zagotovo pa gredo zasluge tudi vsem tem trem sestavinam.

Za izdelavo 150ml maske za lase boš potreboval/a:

a) vodna faza (80%)

b) oljna faza (15%)

c) ohlajevalna faza (5%)

3,5g cetrimonijev klorid

3g provitamin b5

1g eterično olje rožmarin ali bergamotka ali neroli in rožmarin.

Katere pripomočke potrebuješ?

 • tehtnico na 0,1g natančno
 • termometer
 • 2 ognjevarni posodi
 • posodico za shranjevanje maske
 • etanol za razkuževanje (poskrbi za čistočo in pred izdelovanjem vse pripomočke in posode razkuži)
 • merilno posodico
 • ph lističe

POSTOPEK/TEHTANJE

V eni ognjevarni posodi stehtaj sestavine iz vodne faze, v drugi ognjevarni posodi pa stehtaj sestavine iz oljne faze. Torej vse sestavine, ki sem jih naštela v vodni fazi, gredo v eno posodo, v drugo pa vse sestavine iz oljne faze.

SEGREVANJE/KORAK 2

Obe posodi daš v vodno kopel in segrevaš sestavine na max 70 stopinj C. Preverjaš temperaturo ene in druge faze s termometrom. Ko sta obe fazi na 70 stopinj (+/- 1 ali 2) ju odstaviš z ognja.

MEŠANJE / KORAK 3

Vsebino vodne faze zliješ v oljno in pričneš miksati. Najbolje kar s paličnim mešalnikom, dokler ne postane zmes homogena. Vmes lahko tudi izklopiš palični mešalnik in preveriš temperato. Če je padla pot 45 stopinj Celzija, lahko dodaš sestavine, ki si jih pripravil/a za C ohlajevalno fazo. Nadaljuješ z miksanjem (traja približno 5-8 minut), da postane maska homogena. Na koncu še preveriš pH (s pH lističi). Ta se mora gibati med 5-6. Če je prenizek, ga lahko znižaš z dodatkom citronske kisline ali zvišaš z 1-2g 20% raztopine NaOH.

Rok uporabe takšne maske je 3-4 mesece. Uporabiš jo tako, da jo po šamponiranju naneseš na lase in konice, pustiš delovati 1 min – 10 minut (odvisno, koliko ti tisti dan čas dopušča 🙂  ) in spereš brez dodatnega šamponiranja. Priporočam uporabo vsaj 1x tedensko za vidne rezultate. Sicer pa so lasje že takoj po uporabi vidno nahranjeni, bolj sijoči in gladki – manj štrenasti.

 

Related Posts

2 komentarja na “Hranljiva maska za lažje razčesavanje

 1. BARBARA pravi:

  Zdravo, Špela! Rada bi zmešala to masko, pa vidim, da se izvlečka volčjega boba ne da več dobiti. S čim bi ga lahko nadomestila? Oz. katere sestavine bi lahko povečala? Vnaprej hvala za odgovor in lep dan želim.
  Barbara

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo! Komot dodate ovsene proteine avenolat, gre za zelo podobno sestavino 🙂 Pozdravček,Špela

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja