Recepti & ideje, Top izbor

Hranljiva krema za suho in občutljivo kožo z ekstraktom Sangre di Grado

Še vedno iščeš pravo kremo zase? Je tvoja koža suha, jo zateguje in so na njej vidne posledice prezgodnjega staranja? Pozimi pa je stanje še hujše? Potem bo tale recept pravi zate: čudovita, hranljiva krema s posebnim ekstraktom Sangre di grado (zmajeva kri).

Kaj je Sangre di Grado?

Croton lechleri ali zmajeva kri je smola, ki jo pridobivajo iz drevesa Croton Lechleri.

Ima izjemne protivnetne in zdravilne učinke, uporabljajo ga tudi v farmaciji. Obnavlja kožno bariero, pomaga k hitrejšemu celjenju kože in ima zaradi vsebnosti proantocianidinov izjemno vlogo proti prostim radikalom in upočasnitvi prezgodnjega staranja kože.

Krema zaradi vsebnosti lizolecitina in fosfolipidov pomaga k obnavljanju kožne bariere in naredi zaščitno pregrado. Gre za bolj bogato, hranljivo kremo, ki je sicer lepo mazljiva in se hitro vpije, a na koži pusti zaščitni film. Poleg lizolecitina in ekstrakta sangre di grado vsebuje tudi ovsene proteine (avenolat) in ovseno olje, ki blažita simptome občutljive kože.

Priporočam jo vsem, ki se borite s suho, občutljivo kožo z ekcemi. Po želji jo seveda lahko odišavite (jaz sem dišave in et.olja izpustila), vendar za občutljivo kožo priporočam kar neodišavljeno verzijo.

Čas izdelave s pripravo: cca 1,5h

Primerno za: začetnike (ki pridno sledijo navodilom, odsvetujem preveč improvizacije 🙂 in izkušene.

Vse sestavine za izdelavo kreme 4x100ml kreme (recept prikazuje izdelavo cca 100ml kreme) najdeš v že pripravljenem paketu.

Recept:

35% maščobna faza od tega:

15% makadamijevo maslo ali karitejevo maslo 

5% ovseno olje

5% avokadovo olje

10% lizolecitin

vodna faza 62,4% od tega

0,5% guar gumi

2% avenolat

2% glicerin 

57,9 destilirana voda ali hidrolat

2,6% ohlajevalna faza

0,6% cosgard

2% sangre di grado

Za izdelavo poleg sestavin potrebuješ 2x ognjevarni posodi, termometer in mešalnik. Vse pripomočke dobro očistiš in razkuži. Poskrbi za čistočo.

Izdelava

STEHTAJ MAŠČOBE

V eni ognjevarni posodi stehtaj karitejevo ali makadamijevo maslo, lizolecitin, avokadovo in ovseno olje.

STEHTAJ VODNO FAZO

V vodno fazo dodaj najprej destilirano vodo, nato guar gumi. Počakaj, da se guar gumi absorbira (ne sme biti nobenih grudic). Nato dodaj glicerin in avenolat.

SEGREVANJE in MEŠANJE

Obe fazi segrej na 70 stopinj Celzija. Segrevaš tako, da postaviš posodi v vodno kopel. Odstavi posodi, ko dosežeta fazi 70 stopinj Celzija. Nato oljno fazo počasi med mešanjem vlivaš v vodno. Mešaš cca 5 minut.

DODAJANJE C FAZE

Ko se med mešanjem krema ohladi (temperatura pade pod 40 stopinj) dodaj sestavine iz C faze, ki si jih prej pripravil/a. V C fazo gre konzervans Cosgard in ekstrakt Sangre di grado.

OHLAJEVANJE

Krema se ohladi po cca 6 minutah, končno viskoznost pa dobi v 24 urah. Krema je nekoliko bolj tekoča, lahko jo shraniš v lonček ali v stekleničko s pumpico. Uporabna je cca 6 mesecev. Obvezno preveri pH kremice. Moj se giba med 5,5-5,5. To je tudi idealen pH za lizolecitin.

Veselo izdelavo (in predvsem uporabo!) želim 🙂

Vse sestavine za izdelavo kreme 4x100ml kreme (recept prikazuje izdelavo cca 100ml kreme) najdeš v že pripravljenem paketu.

 

Related Posts

2 komentarja na “Hranljiva krema za suho in občutljivo kožo z ekstraktom Sangre di Grado

 1. Natka pravi:

  Špela,pozdravljena,
  s čim lahko nadomestim guar gumi? Imam arabski gumi, xantan.. .Ali se guar gumi vedno uporablja v povezavi z lizolecitinom?
  Hvala za odgovor,lp

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Nataša!

   lahko uporabite tudi ksantan gumi:) Pozdravček,Špela

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja