• 23
  Okt

  Hranljiva krema za nego razpokane kože na rokah

  https://www.milnica.si/blog/hranljiva-krema-za-nego-razpokane-koze-na-rokah/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Zelo suha, razpokana koža, ki se rada lušči, zna biti zelo neprijetna. Še posebej pozimi se stanje lahko poslabša, zato je dobro poskrbeti za pravo nego. Za tiste, ki se spopadate z zelo suho kožo na rokah, je tukaj recept na osnovi čudovitih naravnih olj. Krema je bogata – vsebuje velik delež maščobe, a je hkrati lepo mazljiva. Je bolj mastna kot ostale kreme za roke, a ravno zato zelo učinkovita pri lajšanju neprijetnega občutka suhe, razpokane kože na rokah.

  Preizkusi in povej, kako ti je všeč! 🙂

  Recept in sestavine

  Za izdelavo cca 90ml kremice potrebuješ:

  A) oljna faza 60%:

  20g mangovo maslo

  7g olivem 900 (pazite, da ga ne zamešate z olivem 1000, ki v tem receptu ne bo deloval)

  3g cera belina

  8g avokadovo olje nerafinirano 

  15g kokosov kaprilat

  7g lešnikovo olje

   

  B) vodna faza 38%:

  22g hidrolat sivke + vsaj 8g dodatno, saj pri segrevanju izpari

  5g rastlinski glicerin

  10g aloe vera gel

  1g geogard ultra

   

  C) ohlajevalna faza:

  1g  naravni vitamin E

  5-7 kapljic izbranega eteričnega olja ali dišave

  Izdelava

  1. KORAK : Pripravi sestavine in pripomočke

  Poleg zgoraj naštetih sestavin potrebuješ še 2 ognjevarni posodi, termometer in posodico za shranjevanje. Vse pripomočke in delovni pult pred začetkom razkuži s 70% etanolom.

  2. KORAK: Priprava oljne faze

  V eno ognjevarno oz. pyrex posodo odtehtaj olivem 900, cera belino, lešnikovo olje in kaprilat. Priporočam, da nerafinirano avokadovo olje dodaš na koncu, ko so vse ostale sestavine stopljene. Nerafinirana olja so manj stabilna, zato je bolje, da jih ne segrevamo preveč in predolgo. Jaz sem le za boljši prikaz na slikah dodala vsa olja v oljno fazo.

   

  2. KORAK: priprava vodne faze

  V drugo pyrex posodo odtehtaj hidrolat sivke (količino navedena zgoraj), glicerin, aloe vera gel in naravni konzervans.

  3. KORAK: Topljenje in segrevanje

  V večjo posodo natoči vodo in obe ognjevarni posodi postavi na vodno kopel ter segrevaj na 70 stopinj C. Ko je oljna faza na cca 67 stopinjah, dodaj še avokadovo nerafinirano olje. Premešaj s stekleno paličico ali termometrom. Pazi, da sta obe fazi na približno enaki temperaturi. Ko dosežeta 70 stopinj, ju odstavi z vodne kopeli.

  4. KORAK: Združevanje oljne in vodne faze

  Vodno fazo vlij v oljno in prični mešati z električnim mikserjem (lahko palični ali mikser z metlicami, jaz uporabljam kombinacijo obeh). Mešaj, dokler ne dobiš homogene zmesi. Med mešanjem pade tudi temperatura in takrat lahko dodaš izbrano eterično olje ali kombinacijo EO (do max 10 kapljic) in 6 kapljic vitamina E. Kremo spraviš v primerno embalažo in porabiš v roku 4 mesecev 🙂

Komentarji

 1. Nataša oktober 24, 2017 at 13:31

  Pozdravljeni,
  s čim bi lahko nadomestila lešnikovo olje? Imam macerat ognjiča, rmana, nemške kamilice, smilja. Od kupljenih olj pa olje mareličnih pečk, svetlinovo olje, makadamija olje, jojoba olje, avakodovo olje, olje šipkovih semen pa še kaj bi se našlo. Hvala.
  LP, Nataša


  • Špela/Milnica oktober 24, 2017 at 13:34

   Zivjo Nataša

   kar veliko izbire :)))). Lahko dodate makadamijevo olje ali pa tudi mareličnih jedrc. Če želite narediti kremo za zelo zelo suho občutljivo kožo pa sveltinovo oje, avokadovo olje ali ognjič. 🙂 Pozdravček, Špela


 2. Tanja oktober 25, 2017 at 12:08

  Živijo,
  ali lahko nadomestim geogard ultra s cosgardom? Pa tudi namesto cere beline bi lahko uporabila čebelji vosek?
  Hvala
  Lp, Tanja


  • Špela/Milnica oktober 25, 2017 at 12:59

   Zivjo Tanja

   lahko uporabite cosgard namesto geogarda in čebelji vosek namesto cera beline. 🙂 Lep pozdrav, Špela


 3. Ingrid oktober 27, 2017 at 11:05

  Živjo!
  Zakaj olivem 900 in ne 1000?


  • Špela/Milnica oktober 27, 2017 at 12:31

   Zivjo

   tole je emulzija voda v olju in emulgator olivem 900 deluje le za te vrste emulzij, olivem 1000 pa deluje za emulzije olje v vodi (emulzije vsebujejo več vode kot maščobnega dela). Vse dodatne obrazložitve so ob opisu posamezne sestavine. Lp, Špela


 4. Zala november 3, 2017 at 16:43

  Živjo, je krema primerna tudi za suho kožo na obrazu? S tem imam namreč ogromnoo težav :(. Ali imate mogoče recept za kakšno drugo kremo za suho kožo? 🙂 Lep pozdrav!


  • Špela november 3, 2017 at 17:45

   Zivjo Zala,

   prav nič ne bo narobe, če jo uporabite tudi za obraz :), saj je tudi vlažilna, a hkrati bogata. Primerna za suho kožo s porušeno bariero. lepe pozdrave, Špela


 5. Maja november 23, 2017 at 14:52

  Pozdravljeni!

  Prosila bi za informacijo, če se lahko emulgator olivem 900 zamenja morda s katerim drugim? Doma imam namreč zaenkrat le Montanov 68, Xyliance ter Olivem 1000 (za katerega ste že napisali, da ne bo deloval). Prav tako mi manjka aloe vera gel – bi krema vseeno uspela, če dodam namesto tega več hidrolata npr.? Najlepša hvala za odgovor že vnaprej! Vem, da je morda že zoprno, ko vas takole prosimo za nasvete o zamenjavah, vendar je težko imeti čisto vse sestavine naenkrat doma. Tako, da sem vam zelo hvaležna za vaš trud! Z lepimi pozdravi!


  • Špela/Milnica november 23, 2017 at 16:11

   Zivjo Maja

   nobeden od naštetih emulgatorjev ne bo primeren za tole emulzijo V/O (voda v olju), saj vsi vežejo emulzije na osnovi O/V (olje v vodi), v tem primeru bi morali popolnoma preoblikovati recept, kar pa pomeni, da bi šlo za čisto drugačno kremo, žal :(. Lahko bi preoblikovali recept tako, da bi dali več vode (vsaj 70%) ostali delež je maščoba (do 30%). Lep pozdrav, Špela


 6. Sara december 21, 2017 at 13:30

  Pozdravljeni,
  mene pa zanima, če lahko uporabim za kremo kokosovo olje (hladno stiskano), namesto drugega olja? In ali ga prav tako segrejem na tej opisani temperaturi?

  Hvala

  Lp
  Sara


  • Špela/Milnica december 21, 2017 at 14:28

   Zivjo Sara,

   lahko dodate kokosovo olje namesto drugega rastlinskega olja. Nadomestite ga v enaki količini in segrejete skupaj z emulgatorjem oz maščobno fazo.lp, Špela


 7. META april 2, 2020 at 11:58

  Pozdravljena Špela,
  zanima me, če bi lahko namesto aloe vere gel dala več hidrolata in za večjo gostoto npr. 0,2 g xantan gumi ali pa v maščobnem delu npr. 3 % karitejevega masla.
  Že vnaprej hvala in ostanite zdravi.
  Meta


  • Špela april 3, 2020 at 10:28

   Zivjo Meta

   ksantan gumi + hidrolat bo vredu nadomestilo 🙂

   Pozdravček,Špela