Zakaj nam je pena všeč, zakaj se izdelki penijo in kako narediti domače milo, ki se bolje peni?
Ko sem začela z izdelovanjem mil, je moje navdušenje skoraj preraslo v pravo obsedenost, saj se jih je nabralo toliko, da jih sama nisem mogla sproti porabiti. To težavo sem seveda herojsko rešila – svoja mila sem delila s širšim krogom ljudi (sorodniki, prijatelji in drugi). V zameno sem jih prosila, naj mi sporočijo svoje mnenje in izkušnje.
Mnenja so bila sprva deljena.Če potegnem črto, so bila večini mila zelo všeč (čeprav vem, da je bila marsikakšna pohvala mišljena bolj kot podpora mojemu ustvarjanju J). Niso ravno skakali od navdušenja, a za prvič bo”good enough”. Uf, kakšno olajšanje. Pravzaprav so sčasoma vsi spoznali veselje pri uporabi domačega in ročno izdelanega mila ter opazili tudi kakšne pozitivne vplive na kožo. Hkrati so me opozorili na “manjšo pomankljivost” – mila se ne penijo dovolj! Ah,za “popenit”J! Seveda ni bilo druge, kot v svoja mila nekako nekako “vključiti” več pene.
Pri domačem izdelovanju mil oz. domače kozmetike takšna rešitev zahteva veliko več raziskovanja in znanja, zato sem se najprej pozanimala kaj za vraga dajejo v kozmetične izdelke oz. v mila, da se vedno tako dobro penijo.
V kozmetičnih proizvodih relativno nizkega do srednje cenovnega razreda boste najpogosteje našli dve sestavini, ki ju proizvajalci uporabljajo za penjenje kozmetičnega proizvoda. To sta natrijev lauril sulfat (SLS) in natrijev lavret sulfat (SLES). Sta surfaktanta – površinsko aktivni snovi ali, po domače povedano, sintetična detergenta.
SLS je sestavina številnih kozmetičnih izdelkov široke potrošnje; zasledite ga lahko v šamponih, odstranjevalcih ličil, milih, zobnih pastah itd. Za natrijev lauril sulfat (v nadaljevanju SLS)je značilno da je dober “ustvarjalec” pene oz. se uporablja za izboljšanje penjenja kozmetičnega izdelka.Dodajajo ga predvsem iz dveh razlogov: 1) je poceni in učinkovito ustvarja peno in 2) potrošnikom (nam!) daje občutek, da smo se zaradi tega res dobro očistili. Čeprav pena sploh ni direktno povezanas čistilno sposobnostjo izdelka! Ampak vsi imamo radi milne mehurčke, kajne? :)Priznam, tudi jaz obožujem kad napolnjeno z mehurčki in tuširanje z milom, ki se dobro peni, zato me ne preseneča, da ljudje posegamo po takšnih proizvodih.Sicer pa ima SLS tudi zgoščevalni učinek in pomaga združevati sestavine v kozmetičnem izdelku.
Seveda nič ne bi bilo narobe, če prav sintetična pena ne bi bilaeden glavnih povzročiteljev kožnih iritacij. Ta “super” pena lahko draži kožo in povzroča simptome, kot so suha, razdražena in pordela koža, ki lahko (pri tistih bolj občutljivih) vodi do dermatitisa.
Tudi sama sem nekoč uporabljala čistilne pene za obraz, ki so vsebovale SLS. Čeprav sem bila navdušena nad tem, kako dobro se penijo, sem imela vedno “zategnjeno” in suho kožo po umivanju. Kaj uporabljati je seveda povsem odločitev posameznika, jaz danes raje posegam po izdelkih z naravno peno (in jih veliko ustvarim tudi sama).
KAJ PA NATRIJEV LAVRET SULFAT?
Veliko ljudi zamenjuje natrijev lavretsulfat (SLES) z natrijev lauril sulfatom (Sodium lauryl sulfate – SLS). Oba sta sicer površinsko aktivni snovi – ustvarjata peno, vendar pa naj bi natrijev lavretsulfat (SLES) veliko bolj blag in bolj prijazen koži (v primerjavi z SLS). Uporabljajo ga tudi pri številnih izdelkih za nego otroške kože.
Če se spopadate s suho, razdraženo kožo, potem bi bilo pametno preveriti, katere sestavine se skrivajo v vašem proizvodu. Te so največkrat razlog za nevšečnosti na koži.
Bi radi tudi sami izdelali milo, ki se bo dobro penilo? Potem dodajte v svoj recept kokosov vosek, vključite tudi babassu maslo (priporočam da se odločite ali za babassu ali za kokos – razlogi za to v naslednjem blog zapisu), k dodatnemu penjenju pa pripomoreta tudi sladkor (ja, prav ste prebrali) in korenina juke (ki vsebuje saponine; priporočam žličko na kg mila). V mila po hladnem postopku dodatke (masla, olja, juko … ) dodajamo takrat, ko se je naredila “sled”. V mila po postopku vlivanja olj ali masel načeloma ne dajemo. Če vas vseeno zamika, da bi v melt-and-pour milo dodali olja ali masla, dodajte žličko do dve na 1 kg mila. Če jih dodate preveč, bo milo premehko.
Veselo penjenje! 🙂