Recepti & ideje

Hladilni aloe vera gel s sivko

Pred tabo je čudovit hladilni sivkin gel s poprovo meto, ki ti bo prav prišel v poletnih dneh. Primeren je za lajšanje sončnih opekli, hlajenje kože ter tudi za ublažitev pikov komarjev in drugih poletnih insektov.

Tokratni recept je nekoliko bolj kompleksen in namenjen zahtevnejšim. Nad njim boste gotovo navdušeni tisti bolj napredni izdelovalci domače naravne kozmetike. Še posebej ga morate poskusiti, če izdelujete mila po hladnem postopku – ker doma že imate NaOH, ga tokrat lahko uporabite še za drugačen izdelek 🙂

Gel bomo izdelali z novim karbomerom Carbopol, ki je namenjen pripravi čudovitih gelov. NaOH potrebujemo za nevtralizacijo karbomera in uravnavanje pH izdelke (končni izdelek bo imel koži prijazen pH okoli 5).

Izdelavo gela si oglej v spodnjem videu, v zapisu pa najdeš še podrobnejša navodila in napotke. Ne pozabi prebrati (in upoštevati) tudi varnostnih navodil, ki veljajo za rokovanje z natrijevim hidroksidom.

Izdelava v videu

Sestavine

Za izdelavo 50ml gela boš potreboval/a:

Podrobnejša navodila

 

 1. KORAK

Pripravi vse sestavine in pripomočke (zaščitna očala, rokavice, stekleno posodico ali drugo primerno posodo kjer boš delal/a raztopino natrijevega hidroksida, stekleno paličico ali žličko za mešanje, ki je namenjena le izdelovanju mil ali raztopine natrijevega hidroksida). Vse pripomočke in delovni pult razkuži s 75% etanolom in poskrbi za čistočo. Saj veš – “čist pult je srečen pult” 😀

    2. KORAK

Odtehtaj vse potrebne sestavine in nato v vodo dodaj:

 1. aloe gel
 2. ekstrakt poprove mete
 3. vitamin e
 4. konzervans
 5. eterično olje prave sivke
 6. karbomer

Z metlico ročno premešaj vse sestavine, da se popolnoma raztopijo. Tudi karbomer. V vodi ne sme biti nobenih grudic.

3. KORAK: priprava raztopine natrijevega hidroksida

Tale zadnji korak je še posebej pomemben zaradi varnosti. Ker uporabljaš natrijev hidroksid, moraš upoštevati varnostna navodila, saj je to jedka kemikalija. Raztopino natrijevega hidroksida sem uporabila zato, da nevtraliziram gel, saj ima karbomer nizek ph (2-3) in gel ne nastane, če ni nevtraliziran. Če doma izdeluješ naravna mila po hladnem postopku, potem že poznaš varnostna navodila. Če pa izkušnje z natrijevim hidroksidom še nimaš, jih obvezno preberi in upoštevaj!

POMEMBNA VARNOSTNA NAVODILA:

 • Kadar delamo z natrijevim hidroksidom vedno uporabljamo zaščitno obleko (očala, rokavice)
 • Posodo v kateri delamo raztopino natrijevega hidroksida uporabljamo izključno in samo za te namene
 • natrijev hidroksid VEDNO dajemo V VODO in NE obratno (torej NE vode v hidroksid)
 • Uporabljajte digitalno tehtnico, ki naj bo natančna na 1g
 • Otroci in domače živali naj ne bodo v bližini vašega dela
 • V primeru stika raztopine NaOH s kožo, splaknite predel z navadnim kisom – zato ga imejte vedno pri sebi.
 • V primeru stika NaOH z očesom, izperite z veliko vode in nemudoma obiščite zdravnika!

Zakaj potrebuješ toliko zaščite? NaOH (natrijev hidroksid) je jedka, nevarna kemikalija. Na koži povzroči razjede, na očeh pa hude poškodbe. Zato z očali in rokavicami mislimo resno. V končnem izdelku seveda NaOH ni nevaren.

PRIPRAVA RAZTOPINE NATRIJEVEGA HIDROKSIDA ZA HLADILNI GEL

Potreboval/a boš res majhno količino raztopine natrijevega hidroksida (1g). V stekleni posodi (ki je namenjena izključno za izdelavo raztopine NaOH) odtehtaj 10g destilirane vode. V drugi (lahko merilnem lončku) odtehtaj 1,5g natrijevega hidroksida v luskah. Nato natrijev hidroksid počasi (da voda ne pljuska) dodajaš v vodo. Počakaj, da se raztopi in nato s pipeto odmeri 1g raztopine natrijevega hidroksida, ki ga uporabiš v gelu. Hitreje se bo raztopil, če ga vmes premešaš s stekleno paličico ali žličko, namenjeno izključno pripravi mil ali raztopine natrijevega hidroksida.

5. KORAK: 

1g raztopine natrijevega hidroksida dodaš v gel na koncu. Opazil/a boš, da se je gel začel gostiti. Če se to ne zgodi, dodaj še 0,5g raztopine natrijevega hidroksida. Ko si končal/a, obvezno preveri pH izdelka s pH lističi.

pH se mora gibati okoli 5 (nevtralno), kar je tudi koži najbolj prijazno. Malenkost višji ali malenkost nižji je tudi v redu.

6. KORAK

Tvoj gel je pripravljen! Gel lahko uporabiš po telesu in rokah. Primeren je za hladitev in lajšanje (sončnih) opeklin, ublažitev pikov komarjev in drugih insektov 🙂

Rok uporabe je 3-4 mesece.

 

Related Posts

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja