Mila za vlivanje (melt-and-pour), Recepti & ideje

Milnica straši: grozno milo za noč čarovnic! (melt-and-pour, milo za vlivanje)

Na obisk sem povabila prijatelja Žigo, ki je pred kratkim izrazil željo, da bi se preizkusil v izdelovanju mil. Noč čarovnic je pred vrati, zato se mi je zdela prava priložnost, da narediva nekaj v stilu »strašljive« nočiJ.

Kako dobro mu je šlo si poglejte v spodnjih slikah. Med delom je večkrat pripomnil, da je zelo preprosto in ni se motil. Mila po postopku vlivanja so zelo enostavno in zabavno ustvarjanje! Lahko jih ustvarite tudi s svojimi prijatelji, otroci, sosedi … sem prepričana, da vam bodo z veseljem priskočili na pomoč 🙂

Čas priprave in izdelave do  končnega izdelka: 1-2 uri (vključno s pripravo, čakanjem na ohlajanje, pospravljanjem in zaključnim hi-five!)

Zahtevnost:zelo lahko (primerno tudi za popolne ustvarjalne začetnike ali ustvarjanje z otroci)

PRI IZDELAVI SVA UPORABILA:

 • 500g mila za vlivanje (naravna mlečna barva)
 • 3 »strašne« gumijaste figure – lahko uporabite silikonske ali gumijaste ( dobite jih v trgovinah z igračami in bolje založenih drogerijah)
 • naravna barva za mila (zelena barva) – lahko uporabite tudi oranžno barvo
 • eterično olje zelene mete (opcijsko)

TEHNIČNI PRIPOMOČKI IN ORODJA:

 • tehtnica
 • žlička za mešanje
 • alkohol (70%) v razpršilni steklenička
 • steklena posoda
 •  mikrovalovna pečica
 •  silikonski kalupi (lahko uporabite tudi plastičnega ali druge razne kalupe, ki se jih uporablja za pečenje in izdelavo sladic – preizkušeno pa deluje tudi tetrapak od sokov )

1. KORAK: PRIPRAVA SESTAVIN

1 korak_kolaz

2.KORAK

Po tem ko smo stehtali volumen kalupa, v najinem primeru je prvi kalup tehtal slabih 200g (ja precej veliko milo), stehtamo in narežemo glicerinsko bazo na koščke (200g) in razpolovimo težo (100g). Teh 100 g glicerinske baze postavimo za slabi 2 minuti v mikrovalno pečico, da se stopi.

2 korak_priprava glicerinske baze

3. KORAK

Ko je glicerinska baza stopljena, premešamo in počakamo nekaj minut, da se shladi – takrat dodamo eterično olje (če želimo). Eteričnega olja ne smemo dati v vroč glicerin, sicer bo zgubil vse svoje zdravilne učinkovine. Napolnimo kalup do polovice in pošpricamo z alkoholom – tako se znebimo vseh mehurčkov. Obenem s tem omogočimo, da se druga plast mila (ostalih 100g) lepo sprime s prvo plastjo. Tako milo ne bo razpadlo na dva dela.

Ko se na vrhu naredi plast (preverimo s pihanjem), v milo vstavimo našo gumijasto ali silikonsko figuro.

3 korak vstavljanje

4. KORAK

Stopimo preostalih 100 g glicerinske baze. Premešamo in vlijemo na našega pajka. Pazimo le, da glicerinska baza ni prevroča.  Počakamo 30 minut, da se milo strdi. Nato ga bomo lahko vzeli iz kalupa.

4 korak vlivanje

Pa drugi dve mili?

Pri drugem milu sledimo navodilom iz drugega in tretjega koraka. V najinem primeru sva 180g glicerinske baze za drugo milo razdelila na 120 g in 60 g za povrhu. V 120 g glicerinsko bazo sva dodala tudi 5 kapljic zelene barve, v 60 g pa le eno kapljico (želela sva da je vrhnji del svetlejši in vidnejši).

8 korak_namest 7ga

Za tretje milo sva se odločila za okostnjaka: ). Za ta kalup sva porabila 120 g mila in težo razdelila na tri dele (40/40/40). Vsaka naslednja plast je bilo svetlejša, v vsako plast pa sva razporedila nekaj okončin okostnjaka :).

7 korak-vlivanje tretje milo

 

9 korak zadnji

1 komentar na “Milnica straši: grozno milo za noč čarovnic! (melt-and-pour, milo za vlivanje)

 1. Sabina pravi:

  Zanimiva ideja!!!! Bravo Žiga!

 2. Andreja pravi:

  Špela živjo, zmerila sem kalup in je približno 50 ml…..koliko gramov mase za vlivanje je to, da bom lažje preračunala količino.

  1. Špela pravi:

   Hej Andreja

   približno 50g:) pozdravček

 3. Andreja pravi:

  Hvala in lep dan še naprej 🙂

 4. Barbara pravi:

  Kako pa stopimo milo brez mikrovalovke?

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivijo

   lahko stopite tudi na parni kopeli. Torej v ognjevarno posodo (pyrex) date koščke mila, v drugo večjo posodo (kozico) pa nalijte vodo in segrejete. Pyrex posodo date v kozico in počakate, da se baza stopi. Pozdravček

 5. Monika pravi:

  Pozdravljenu, zanima me koliko casa priblizno se pusti milo v kalupu da se strdi? Lp

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo,

   odvisno od količine 🙂 manjša količina 100g se bo strdila v cca 1 uri, večja količina pa potrebuje tudi več časa. Vse skupaj pa je zelo hitro:) lep pozdrav, Špela

 6. Irena pravi:

  Živijo!Zanima me,kako najbolje povezati belo in prozorno milo,da se plasti ne ločijo.Ali milo poškropimo z alkoholom takrat ko ga natočimo,ali takrat preden dolijemo novo plast mila?
  Hvala in lp

  1. Špela/Minica pravi:

   Zivjo Irena,

   priporočam, da poskropite z alkohol, takoj po tem, ko vlivjete prvo plast in pred vlivanjem nove plasti 🙂 torej 2x. lp, Špela

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja