Mila za vlivanje (melt-and-pour)

Glicerinsko milo: bonbončki in sladoledki!

Tudi ti preživljaš čas z otroci in ti je že zmanjkalo idej, kaj vse bi lahko z njimi počela? No, zate imamo nekaj novega! Higiena je na prvem mestu in morda si bodo otroci s temi mili, ki jih bodo sami ustvarili,  še rajši umivali roke. Jaz vem, da ga z veseljem uporabljam ? Kljub nenehnemu umivanju rok ne izsušuje tako zelo, saj vsebuje visok delež glicerina in je primerno za vse tipe kož.

Možnosti za ustvarjanja z mili po postopku vlivanja je neskončno! Mi smo zate pripravili le eno izmed tisočih ? Prepustite se domišlji in doma ustvarjajte različne oblike, vzorce, barve – tvoja domišljija je edina meja.

Recept

Za izdelavo 4-5 okroglih milnih bonbončkov potrebuješ:

Kako začeti?

Najprej narežeš prozorno milo na manjše koščke in ga stopiš. V mikrovalovki se manjši kosi mila hitro topijo, zato vsakih 10 sekund preveri, če je milo že stopljeno. Nato lahko dodaš mico po tvojem izboru in odišaviš. Vlijev v okrogli kalup in počakaš cca 30 minut, da se milo strdi.

Ko je milo trdo, ga vzameš iz kalupa.

Narežeš na trikotnike in postaviš trikotničke nazaj v kalup. Med njimi naj bo malce razmaka. Lahko, da bo kakšen košček tudi ostalo in ga lahko ponovno stopiš.

Koščke pošpricaš z alkoholom (zagotovo ga sedaj imaš doma 🙂 )! Če jih ne poškropiš, se bodo mila manj sprijela in lahko razpadejo, ampak večje krize seveda ne bo.

Nato stopiš belo milo in ga odišaviš s poljubnim eteričnim oljem (jaz sem izbrala eterično olje sladke pomaranče) in ga vliješ v kalup z narezanimi trikotniki.

Na koncu po vrhu le še poškropiš z etanolom. Ko je milo strjeno, vzameš iz kalupa in ga narežeš na manjše okrogle kolutke. Porežeš ga še ob strani, čim bolj enakomerno in ponovno daš nazaj v kalup in čez vliješ še prozorno milo. Nato spet narežeš na okrogle kolutke in obrežeš ob strani čimbolj enakomerno.

Kako pripraviš sladoledne lučke?

Za izdelavo takšega mila potrebuješ kalupe za izdelavo sladoleda. Morda jih imaš doma? Ali se znajdeš kako drugače! Otroci bodo gotovo navdušeni tudi nad kakšno improvizacijo 🙂

  1. Pripraviš si belo milo za vlivanje
  2. 3 posode v kateri boš segrevala
  3. kalup za sladoledne lučke + palčke
  4. pripraviš tudi različne pigmente (jaz sem izbrala fiery fusion mico, orange mico in rumeni oksid)
  5. za dišavo sem izbrala kar eterično olje sladke pomaranče

Prvo plast obarvanega mila vliješ v kalup in poškropiš z alkoholom. Počakaš, da se malenkost strdi in nato v mikrovalni pečici stopiš še belo milo. Poljubno ga odišaviš in vliješ čez prvo plast mila v kalupu. Paziš le, da ni prevroče, da ne stopi spodnje plasti mila. V tem primeru se barve pomešajo in ne izgleda tako lepo.

Ko se druga plast mila malenkost strdi, vzameš palčko in jo zapičiš do konca kalupa. Palčka seveda doda tisti videz sladolednega mila in prav tako pomaga, da boš milo lažje vzel/a iz kalupa. V zadnjem koraku zopet stopiš belo milo in ga obarvaš v poljubno barvo in odišaviš ter vliješ v kalup. Zopet paziš, da ni prevroče in da je spodnje milo že bolj trdo (lahko potipaš). Milo se trdi nekaj ur. Iz kalupa ga vzameš tako, da poskušaš razrahljati robove in spodnji del kalupa. Nekatera mila gredo zlahka, z nekaterimi pa sem se tudi jaz malo namatrala 🙂

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja