Recepti & ideje

Gel za čiščenje občutljive in suhe kože

Izdelek za čiščenje kože bi moral imeti dve nalogi: dobro očistiti kožo in hkrati ohranjati zaščitni plašč kože. Še posebej je to pomembno pri suhi, hitro razdraženi koži. Izdelki, ki vsebujejo le penilce (površinsko aktivne snovi), ne pa blagodejnih, pomirjevalnih sestavin za kožo, pogosto niso dobri za suho kožo, saj odstranijo zaščitni plašč kože, zaradi česar se poruši delovanje zaščitne bariere.

Pri izdelkih za čiščenje obraza je pomembno, da je pH izdelka primeren in hkrati ne vsebuje preagresivnih penilcev (sulfati). Na koncu pa naj dobro opravijo svojo nalogo – čista in voljna koža in manj zaprtih por.

Zate imam res super recept, ki bo še posebej primeren za vse, ki se spopadajo z suho in občutljivo kožo.

Težavnost

Recept je popolnoma enostaven, primeren za začetnike.

Čas izdelave

Približno 30 minut – 1 ura (s pripravo sestavin vred).

Sestavine (gel za čiščenje obraza za suho in občutljivo kožo)

Za cca 200ml boš potreboval/a:

Izdelava

1.KORAK

Pripravi sestavine, žličko za mešanje, 2 merilne posodice in eno čašo ter tehtnico.

2.KORAK

V destilirano vodo dodaj rastlinski glicerin in ksantan gumi. Rahlo segrej (na vodni kopeli) in nato nežno vmešaj natrijev lavril sulfoacetat.

3.KORAK

V drugi merilni posodici stehtataj poligliceril 4 caprate in vmešaj ekstrakt kamilic. Ekstrakt kamilic je lipofilni (maščobni ekstrakt), ki je sicer netopen v vodi. Poligliceril 4 caprate solubilizira ekstrakt, da se v gelu maščoba ne bo ločevala od vodnega dela.

4. KORAK

V tem koraku mešanico iz 3.koraka dodaj v vodno fazo iz 2 koraka. Nežno premešaj. Nato le še dodaš tensiosoft, ki bo malenkost še zgostil in naredil gel bolj blagodejen in kremast. Na koncu dodaš še konzervans in zmeriš pH. Ta naj se giba okoli 5-5,5. Po potrebi ga lahko znižaš z nekaj kapljicami mlečne kisline in še enkrat preveriš da je ok.

5.KORAK

Shrani ga v plastenko s pumpico ali disc top ali flip top pokrovčkom. Porabi v roku 4 mesecev.

 

 

Related Posts

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja