Varnost in certifikati

Eterična olja in preizkus občutljivosti (1.del)

Narava nas je oskrbela z zdravilnim sredstvom, ki ga lahko uporabimo za spodbujanje uma, telesa in duha.  Temu zdravilnemu sredstvu pravimo eterično olje – skoncentrirane osnovne esence aromatičnih rastlin, ki vsebujejo zdravilne učinkovine.

ETERIČNO OLJE pridobivajo iz rastline na različne načine/po različnih postopkih – najpogostejši je parna destilacija. Pogosto pa eterična olja citrusov pridobivanjo z mehanskim stiskanjem.

Eterična olja so v različnih delih rastline (žlezah, mešičkih itd):

–          Cvetovi (sivkka in vrtnica) – cvetove je potrebno nabrati zgodaj zjutraj pred sončnim vzhodom, ker bi sicer zaradi sončne toplote eterično olje izhlapelo

–          Plodovi (limona)

–          Korenine trav (vetiver)

–          Smola iz lubja (kadilna bosvelija)

–          Listi (evkalipt)

 PARNA DESTILACIJA:

Rastlinsko snov stresejo v vodo in zavrejo, paro, ki vsebuje hlapljivo eterično olje napeljejo skozi hladilno napravo v kateri kondenzira – destilirano tekočino zberejo v posodo. Eterično olje je tanka plast na dnu tekočine – ločijo ga od vode.

Eterična olja so zaradi številnih zdravilnih lastnosti priljubljen dodatek v naravni kozmetiki in tudi sama jih obožujem! Seveda pa se moramo zavedati, da tudi naravno ne pomeni popolnoma varno za uporabo, zato moramo pri uporabi eteričnih olj ravnati previdno in varčno.

Eterična olja nikoli in v nobenem primeru ne smemo na kožo nanašati nerazdredčenega v rastlinskem olju!

Praviloma, če olje prvič uporabljamo naredimo test občutljivosti.

V rastlinsko olje cca 2ml kapnite 3 kapljice eteričnega olja, ki bi ga radi uporabili v kremi ali drugem kozmetičnem izdelku. Na obliž (brez razkužila) nanesite olje v katerega ste dodali 3 kapljice izbranega eteričnega olja. Nanesite na notranji predel roke (od komolca do zapestja) in pustite na koži 12-24 ur. Če se pojavi rdečica ali kakšna druga nezaželena reakcija je najverjetneje, da ste občutljivi na to eterično olje in ga ne uporabljajte. Če niste prepričani lahko test tudi ponovite. 

Preizkus občutljivosti:

Občutljivost se lahko pojavi že zelo hitro, medtem ko se občutljivost na rastlinska olja ali alergije lahko pojavijo kasneje – v primeru rdečice, otekline, mehurčkov, ne uporabljajte eteričnega olja in se ga izogibajte.

100% naravna eterična olja najdete tudi v Milnici! 

Preberi 2. del: “Fototoksičnost eteričnih olj

Komentarji na “Eterična olja in preizkus občutljivosti (1.del)

  1. Mety pravi:

    DAnes sem vas poslušala na radiu in ste me čisto navdušili. Zdaj se moram samo odločiti s čim bom začela (izdelave mila se nekako bojim, ker sem nekje slišala – prebrala, da je kar nevarna zadeva). Zelo lepa spletna stran, všeč mi je, da imate že pripravljene pakete za izdelavo. Vprašanje imam tudi: ali se ostanke materiala npr. za izdelavo kreme lahko hrani na sobni temperaturi?

    1. Špela pravi:

      Pozdravljena Mety. Hvala, me veseli. Seveda ni vam potrebno narediti mila, če niste sigurni. Zadeva je varna, če poznamo postopek in se nanj dobro pripravimo. Če niste še prepričani, potem vam izdelavo odsvetujem. Na ostanke mislite predvsem olja, ki vam ostanejo? Najbolje je, če jih hranite v bolj hladnem prostoru in temnem, da se dlje obdrzijo. Tudi hidrolate lahko hranimo v bolj hladnim prostorih. Če imate kakšnega takega, ki je okoli 15 stopinj je super. Lahko pa tudi kar v hladilniku. Eterična olja v zaprtem, temnem prostoru (ne izpostavljamo neposredno na sončni svetlobi, tako da ne na kakšni okenski polici), sobna temperatura bo za eterična olja vredu. Vse ostale sestavine, gline, emulgatorji pa v zaprtih posodicah, na nevlažnem in suhem prostoru. Pozdravček, Špela

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja