• 30
    Jan

    Emulgator – kateri je primeren za vas?

    https://www.milnica.si/blog/emulgator-v-kozmetiki-kateri-je-primeren-za-vas/
    by
    objavljeno v Uporabni nasveti

    Kozmetična znanost je precej napredovala na področju naravne kozmetike – tudi takšne, ki si jo lahko izdelamo sami. Že dolgo časa se v naravnih kremah ne uporabljata samo boraks in čebelji vosek. Prav tako lanolin in lecitin prehitevajo bolj napredni emulgatorji, ki so sprejeti v naravni oz. ekološko certificirani kozmetiki.

    Tokrat bomo nekaj pozornosti namenili emulgatorjem in zgoščevalcem, brez katerih ne moremo izdelati vlažilne kreme na osnovi vode in olj (maščobe). Emulgatorjev je danes na trgu cel kup, v zapisu si bomo pogledali nekaj napogostejših in priljubljenih v naravni kozmetiki.

    Za začetek – kaj običajno tvori kremo oz. emulzijo?

    • maščoba
    • voda in v vodi topne sestavine
    • konzervansi
    • zgoščevalci in emulgatorji
    • dišave/eterična olja
    • vlažilci (alantoin, kolagen, rastlinski glicerin, natrijev laktat, aloe vera, provitamin B5 ipd.)
    • drugo (izvlečki, antioksidanti, kisline, vitamini itd)

    HLB sistem – kaj je to?

    Emulgator je sestavina tako v kozmetiki, kot tudi prehrambeni industriji. Gre za spojino, ki povzroči, da se olje in voda združita (kot vemo, se olje in voda sama drugače ne mešata). Emulgatorji sodijo med površinsko aktivne snovi. Vsak emulgator ima svoj t.i hidrofilni-lipofilni sistem. Molekule, ki so sestavljene iz dela, ki privlači vodo (t.i. hidrofilnega dela) in dela, ki “ljubi” maščobo/olja (lipofilni del). Pri izboru emulgatorjev uporabljamo hidrofilni lipofilni sistem. To pomeni, da so emulgatorij z nizko HLB vrednostjo bolj lipofilni, emulgatorji z visoko HLB vrednostjo pa hidrofilni.

    Velja, da so emulgatorji z vrednostjo HLB od 3 do 8 primerni za izdelavo emulzij VODA V OLJU (torej emulzije z več olja kot vode). Takšna emulgatorja sta v naravni kozmetiki lanolin (živalskega izvora) in lecitin (rastlinskega izvora), sorbitan olivate (olivem 900 + oliwax LC).

    Emulgatorji s HLB vrednostjo med 8 in 15 so primerni za izdelavo vlažilnih emulzij, torej emulzij OLJE V VODI (večja vsebnost vode kot olj).

    Če povzamemo: emulgatorji z vrednostjo HLB 3-8 so primerni za izdelavo emulzij voda v olju, emulgatorji z vrednostjo HLB 8-15 pa za emulzije olje v vodi. Na Milnici pri posameznem emulgatorju zapišemo, za kakšne vrste emulzije je primeren, tako da HLB vrednosti večinoma ne potrebujete.

    EMULGATORJI – KRATEK PREGLED

    Spodaj smo opisali nekaj emulgatorjev, ki jih najdete na Milnici. Pri emulgatorjih je pomembno ločiti INCI ime ter blagovno znamko emulgatorja. INCI je ime sestavine po mednarodni nomenklaturi kozmetičnih sestavin, blagovna znamka pa označuje komercialno ime emulgatorja in jo lahko določi proizvajalec. Ker je znamka emulgatorja lahko sestavljena iz več sestavin (emulgatorjev, zgoščevalcev in drugih dodatkov), vam priporočam, da pri znamki emulgatorja preverite INCI. Večinoma boste našli spodnja imena.

    sucrose stearate ali saharozil stearate

    Neionski emulgator, primeren za izdelavo emulzij olje v vodi (O/V). V deležu 1-10% je primeren za izdelavo gelov in lahkih losjonov. V manjšem deležu (cca 1%) je uporaben kot koemulgator. Primeren je za izdelavo krem, namenjenih suhi in občutljivi koži. Zadržuje vlago v koži in zmanjša dražeč občutek suhe kože. Uporablja se tudi v šamponih in ličilih (šminke in balzami). Emulgator sucrose stearate danes lahko dobite z različno HLB vrednostjo (lipofilni ali hidrofilni). V milnici imamo hidrofilni sucrose stearate, ki se uporablja za izdelavo emulzij tipa olje v vodi (O/V)

    sucrose laurate (SUCRAGEL AOF)

    Uporablja se za emulzije olje v vodi. Sestavljen je iz saharoze in lavrinske maščobne kisline. Slednjo pridobivajo iz kokosovega olja. Je emulgator, ki ga pogosto zasledimo tudi v prehrambeni industriji.

    Priljubljen je v kozmetični industriji, predvsem v balzamih za lase in emulzijah. Z njim je mogoče ustvariti (tako kot s sucrose stearate-om) tudi t.i. »cold« kreme – kreme brez segrevanja. Za izdelavo takšnih krem je potrebno nekoliko več spretnosti. V primeru izdelovanja krem po hladnem (“cold”) postopku je primerno uporabiti tudi hidrofilni zgoščevalec (guar, ksantan gumi) za dobro stabilnost in primerno gostoto kreme.

    sorbitan olivate in cetearil olivat (OLIVEM 1000)

    Neionski emulgator, ki prenese od 10-30% oljne faze. Emulgator deluje samostojno, lahko pa ga kombinirate z zgoščevalci in koemulgatorji (Oliwax LC) za izboljšanje viskoznosti in stabilnosti emulzije. Uporablja se tudi v balzamih in šminkah za daljšo obstojnost barve na ustnicah (če imate obarvane šminke in balzame).

    Na Milnici imamo kar nekaj receptov s pomočjo Olivema 1000. Pri obiskovalcih Milnice je zelo priljubljen, saj je z njim preprosto izdelati čudovite tako lahke kot bolj kompaktne emulzije.

    EMULGADE SE-PF

    Je sestavljen iz glicerol monostearata (glicerin + stearinska kislina), ki izvira iz kokosovega in palmovega olja. Vsebuje še dodatni emulgator ceteareth 12 – zmeš naravnih maščobnih alkoholov (cetil in stearil alkohol) ter zgoščevalca cetearil alkohol in cetil palmitate, ki tudi spadata med maščobne alkohole. Deluje samostojno v kremah, losjonih oz. emulzijah, ki prenese od 20-40% oljne faze. Daje prijetne, nemastne emulzije. Koža je po nanosu kreme, ki vsebuje ta emulgator, navlažena in mehka.

    Emulgator EMULGADE SE-PF poleg cetil alkohola in cetil palmitata vsebuje tudi gliceril stearate. Nad njim sem navdušena, saj je izdelava krem povsem preprosta, ustvarja pa zelo lahke, nemastne kreme in stabilno emulzijo.

    Polisorbate 20, 40, 60, 80

    So tekoči emulgatorji v viskozni obliki, sestavljeni iz derivata sorbitola in maščobnih kislin. Pogosto jih uporabljajo tudi v prehrambeni industriji – npr. kot stabilizatorje v sladoledu (morda velja opomba, da je emulgator za uporabo v prehrani drugačne čistosti).

    Številke 20, 40, 60 in 80 se nanašajo na vrsto maščobne kisline, ki jo določen polisorbate vsebuje. Tako je denimo polisorbate 80 sestavljen iz derivata sorbitola in oleinske maščobne kisline (monooleat), polisorbate 60 pa iz derivata sorbitola in stearinske kisline (monostearat). V Milnici boste našli emulgator NF, v obliki peletov, ki je sestavljen iz polisorbata 60 in cetearil alkohola.

    Preostali polisorbati (20, 40, 6, 80) so v tekoči obliki in so primerni kot solubilizatorji. Solubiliztor in emulgator tipa (O/V) opravljata enako nalogo. Združita vodno in oljno fazo, da se ne ločuje. Vendar pa so solubilizatorji za razliko od emulgatorjev topni v vodi in “ljubijo” predvsem vodo in malo olj. Zato se solubilizatorji uporabljajo predvsem za raztapljanje lipofilnih sestavin v vodi (eteričnih olj, lipofilnih konzervansov, lipofilnih antioksidantov kot naprimer vitamin e in vitamin a ter CO2 ekstraktov). Najbolj se uporabljajo za izdelavo tonikov, šamponov (vsebuje le malo ali nič olj), gelov za tuširanje ipd.

    cetaril glukozid (cetearyl glucoside) – Montanov 68

    Emulgator, ki prenese 10-30% oljne osnove. Daje lahke, prijetne emulzije, z nizko viskoznostjo. Pripročam, da ga kombinirate s koemulgatorjem (miristil miristate) za izdelavo stabilnejših, bolj kompaktnih emulzij.

    Gliceril stearate

    Emulgator naravnega rastlinskega izvora, namenjen izdelovanju emulzij (kreme za obraz, losjoni za telo ipd. ). Pripročen za izdelavo naravne in ekološke kozmetike.Gliceril stearate SE daje nežne, mazljive in hitro vpijajoče emulzije, brez voskastega občutka na koži. Priporočam, da ga kombiniraš s cetearil alkoholom ali olivemom, sucrose stearate za stabilne emulzije, če delaš bolj kompaktne kreme, če delaš losjone pa s kakšnim hidrofilnim zgoščevalcem.

    Sorbitan Olivate – Olivem 900 in Oliwax LC

    Za razliko od olivema 1000 se uporablja za emulzije voda v olju (W/O). Emulzija vsebuje večjo količino maščobe kot vode. Primeren je za bolj bogate kreme, za emulzije za nego suhe in občutljive kože. Olivem 900 pa se ne uporablja le kot emulgator temveč tudi kot sestavina številnih ličil, najpogosteje šmink.

    ZGOŠČEVALCI

    Nekateri emulgatorji že vsebujejo zgoščevalce, kot denimo Emulgade se-pf, olivem 1000 in ne potrebujejo dodatnega zgoščevalca. Tako denimo cetil palmitate in cetearil alkohol najdete tudi v že prenekaterih emulgatorjih. Pri drugih emulgatorjih pa je uporaba zgoščevalca smiselna, zato, da je emulzija bolj stabilna, mazljiva, zgoščena. Pravimo jim tudi koemulgatorji.

    LIPOFILNI ZGOŠČEVALCI

    Cetearil alkohol in cetil alkohol sta zgoščevalca in emolienta z zelo podobnimi lastnostmi. Uporabljamo ju tudi kot koemulgatorja za izdelavo stabilnejših emulzij. Oba povečujeta viskoznost in dajeta mehkobo ter gladkost emulzijam.

    Cetil palmitate pridobivajo s hidrolizo rastlinskih maščob in cetil alkohola. Ima enake oz. podobne lastnosti kot cetil in cetearil alkohol.

    Stearinska kislina

    Stearinska kislina je večnamenski zgoščevalec in stabilizator, ki se uporablja pri izdelavi krem, losjonov za telo, šamponov, balzamov, mil in drugih izdelkov. Je tudi vlažilno sredstvo, ki izdelkom dodaja sijaj. Je prav tako naravnega izvora (pridobivajo iz različnih maščob; kakavovo maslo, palmovo, karitejevo ipd)

    Miristil miristate

    Pridobivajo iz miristinske maščobne kisline, ki je prisotna predvsem v kokosovi maščobi. V kozmetičnih izdelkih ima funkcijo emolienta, stabilizatorja, koemulgatorja in za izboljšanje mazljivosti ter boljšega občutka na koži.

    Čebelji vosek in Cera belina

    Čebelji vosek ni emulgator! Lahko pa ga dodaš v emulzije v maščobno fazo.

    Kot zgoščevalec lahko v svoje emulzije vključite tudi poligliceril 3 čebelji vosek; bolj poznan je pod imenom cera belina. Uporabljamo ga kot zgoščevalo ali kot koemulgator, s katerim nadomestimo čebelji vosek, saj v primerjavi z njim na koži ne tvori tako nepropustnega filma.

    HIDROFILNI ZGOŠČEVALCI

    Hidrofilne zgoščevalce oz. stabilizatorje dajemo v vodno fazo. Vodo zgostijo in izboljšajo stabilnost emulzije. V Milnici najdeš naslednje hidrofilne zgoščevalce:

    Carbomer

    Je hidrofilni sintetični zgoščevalec (topen v vodi), ki se zelo pogosto uporablja v kozmetičnih izdelkih – v stiku z vodo karbomeri tvorijo elastične gele. Z njim je nekoliko bolj zahtevno delati, saj je nujno potrebno pravilno uravnati pH, zato za začetnike ni primeren. Pogosto ga lahko zaslediš v aloe veri gelu.

    Ksantan gumi

    Ksantan gumi spada med polisaharide. Ta odličen naravni zgoščevalec emulzij in čistilnih gelov, nabrekne v vodi in poveča stabilnost in viskoznost emulzij. Dodajamo ga v majhnih količinah (0,2-0,5%).

    Guar gumi

    Tako kot ksantan gumi tudi guar gumi spada med polisaharide. Uporablja se ga kot gostilo (zgoščevalec) in stabilizator emulzij tako v kozmetični kot prehranski industriji. Lahko ga uporabiš v kombinaciji s ksantan gumijem, vendar pa zelo dobro deluje tudi samostojno. Prav tako ga uporabljamo v majhnih količinah (0,2-1%)

    Vse emulgatorje in zgoščevalce najdeš na tej povezavi.

Komentarji

  1. Alenka februar 8, 2016 at 13:29

    Pozdravljeni! Vem, da vprašanje ni povezano s temo, vendar me zanima kako natančno tehtnico bi potrebovala za izdelavo domače kozmetike. Vm, da ste to že nekje napisali vendar ne najdem tega zapisa. Lep pozdrav


    • Špela/Milnica februar 8, 2016 at 20:08

      Zivjo Alenka

      za izdelavo emulzij priporočam čim bolj natančno tehtnico oz. vsaj na 0,1g natančno, še bolje 0,01. Lepo vas pozdravljam


  2. Ljubka november 24, 2017 at 00:29

    Zdravo,
    ali čebelji vosek zamenjamo z enako količino cere beline?
    Mirno noč želim.


  3. Suzana november 3, 2019 at 18:23

    A prosim napišete še kakšen recept za kremo ki vsebuje čebelji vosek.
    Hvala.