• 30
  Jan

  Emulgator – kateri je primeren za vas?

  https://www.milnica.si/blog/emulgator-v-kozmetiki-kateri-je-primeren-za-vas/
  by
  objavljeno v Uporabni nasveti

  Kozmetična znanost je precej napredovala na področju naravne kozmetike – tudi takšne, ki si jo lahko izdelamo sami. Že dolgo časa se v naravnih kremah ne uporabljata samo boraks in čebelji vosek. Prav tako lanolin in lecitin prehitevajo bolj napredni emulgatorji, ki so sprejeti v naravni oz. ekološko certificirani kozmetiki.

  Tokrat bomo nekaj pozornosti namenili emulgatorjem in zgoščevalcem, brez katerih ne moremo izdelati vlažilne kreme na osnovi vode in olj (maščobe). Emulgatorjev je danes na trgu cel kup, v zapisu si bomo pogledali nekaj napogostejših in priljubljenih v naravni kozmetiki.

  Za začetek – kaj običajno tvori kremo oz. emulzijo?

  • maščoba
  • voda in v vodi topne sestavine
  • konzervansi
  • zgoščevalci in emulgatorji
  • dišave/eterična olja
  • vlažilci
  • drugo (izvlečki, antioksidanti, kisline, vitamini itd)

  HLB sistem – kaj je to?

  Emulgator je sestavina tako v kozmetiki, kot tudi prehrambeni industriji. Gre za spojino, ki povzroči, da se olje in voda združita (kot vemo, se olje in voda sama drugače ne mešata). Emulgatorji sodijo med površinsko aktivne snovi. Vsak emulgator ima svoj t.i hidrofilni-lipofilni sistem. Molekule, ki so sestavljene iz dela, ki privlači vodo (t.i. hidrofilnega dela) in dela, ki “ljubi” maščobo/olja (lipofilni del). Pri izboru emulgatorjev uporabljamo hidrofilni lipofilni sistem. To pomeni, da so emulgatorij z nizko HLB vrednostjo bolj lipofilni, emulgatorji z visoko HLB vrednostjo pa hidrofilni.

  Velja, da so emulgatorji z vrednostjo HLB od 3 do 8 primerni za izdelavo emulzij VODA V OLJU (torej emulzije z več olja kot vode). Takšna emulgatorja sta v naravni kozmetiki lanolin (živalskega izvora) in lecitin (rastlinskega izvora).

  Emulgatorji s HLB vrednostjo med 8 in 15 so primerni za izdelavo vlažilnih emulzij, torej emulzij OLJE V VODI (večja vsebnost vode kot olj).

  Če povzamemo: emulgatorji z vrednostjo HLB 3-8 so primerni za izdelavo emulzij voda v olju, emulgatorji z vrednostjo HLB 8-15 pa za emulzije olje v vodi. Na Milnici pri posameznem emulgatorju zapišemo, za kakšne vrste emulzije je primeren, tako da HLB vrednosti večinoma ne potrebujete.

  EMULGATORJI – KRATEK PREGLED

  Spodaj smo opisali nekaj emulgatorjev, ki jih najdete na Milnici. Pri emulgatorjih je pomembno ločiti INCI ime ter blagovno znamko emulgatorja. INCI je ime sestavine po mednarodni nomenklaturi kozmetičnih sestavin, blagovna znamka pa označuje komercialno ime emulgatorja in jo lahko določi proizvajalec. Ker je znamka emulgatorja lahko sestavljena iz več sestavin (emulgatorjev, zgoščevalcev in drugih dodatkov), vam priporočam, da pri znamki emulgatorja preverite INCI. Večinoma boste našli spodnja imena.

  sucrose stearate ali saharozil stearate

  Neionski emulgator, primeren za izdelavo emulzij olje v vodi (O/V). V deležu 1-10% je primeren za izdelavo gelov in lahkih losjonov. V manjšem deležu (cca 1%) je uporaben kot koemulgator. Primeren je za izdelavo krem, namenjenih suhi in občutljivi koži. Zadržuje vlago v koži in zmanjša dražeč občutek suhe kože. Uporablja se tudi v šamponih in ličilih (šminke in balzami).

  sucrose laurate (SUCRAGEL AOF)

  Uporablja se za emulzije olje v vodi. Sestavljen je iz saharoze in lavrinske maščobne kisline. Slednjo pridobivajo iz kokosovega olja. Je emulgator, ki ga pogosto zasledimo tudi v prehrambeni industriji.

  Priljubljen je v kozmetični industriji, predvsem v balzamih za lase in emulzijah. Z njim je mogoče ustvariti (tako kot s sucrose stearate-om) tudi t.i. »cold« kreme – kreme brez segrevanja. Za izdelavo takšnih krem je potrebno nekoliko več spretnosti.

  sorbitan olivate in cetearil olivat (OLIVEM 1000)

  Neionski emulgator, ki prenese od 10-30% oljne faze. Emulgator deluje samostojno, lahko pa ga kombinirate z zgoščevalci in koemulgatorji (Oliwax LC) za izboljšanje viskoznosti in stabilnosti emulzije. Uporablja se tudi v balzamih in šminkah za daljšo obstojnost barve na ustnicah (če imate obarvane šminke in balzame).

  Na Milnici imamo kar nekaj receptov s pomočjo Olivema 1000. Pri obiskovalcih Milnice je zelo priljubljen, saj je z njim preprosto izdelati čudovite tako lahke kot bolj kompaktne emulzije.

  gliceril stearate (EMULGADE SE-PF)

  Pridobivajo ga iz kokosovega in palmovega olja. Deluje samostojno v kremah, losjonih oz. emulzijah, ki prenese od 20-40% oljne faze. Daje prijetne, nemastne emulzije. Koža je po nanosu kreme, ki vsebuje ta emulgator, navlažena in mehka.

  Emulgator EMULGADE SE-PF poleg cetil alkohola in cetil palmitata vsebuje tudi gliceril stearate. Nad njim sem navdušena, saj je izdelava krem povsem preprosta, ustvarja pa zelo lahke, nemastne kreme in stabilno emulzijo.

  Polisorbate 20, 40, 60, 80 (emulgator NF)

  So tekoči emulgatorji v viskozni obliki, sestavljeni iz derivata sorbitola in maščobnih kislin. Pogosto jih uporabljajo tudi v prehrambeni industriji – npr. kot stabilizatorje v sladoledu (morda velja opomba, da je emulgator za uporabo v prehrani drugačne čistosti).

  Številke 20, 40, 60 in 80 se nanašajo na vrsto maščobne kisline, ki jo določen polisorbate vsebuje. Tako je denimo polisorbate 80 sestavljen iz derivata sorbitola in oleinske maščobne kisline (monooleat), polisorbate 60 pa iz derivata sorbitola in stearinske kisline (monostearat). V Milnici boste našli emulgator NF, ki je sestavljen iz polisorbata 60 in cetearil alkohola.

  cetaril glukozid (cetearyl glucoside) – Montanov 68

  Emulgator, ki prenese 10-30% oljne osnove. Daje lahke, skoraj prozorne emulzije, z nizko viskoznostjo. Pripročam, da ga kombinirate s koemulgatorjem (miristil miristate) za izdelavo stabilnejših, bolj kompaktnih emulzij.

  Sorbitan Olivate – Olivem 900 in Oliwax LC

  Za razliko od olivema 1000 se uporablja za emulzije voda v olju (W/O). Emulzija vsebuje večjo količino maščobe kot vode. Primeren je za bolj bogate kreme, za emulzije za nego suhe in občutljive kože. Olivem 900 pa se ne uporablja le kot emulgator temveč tudi kot sestavina številnih ličil, najpogosteje šmink.

  ZGOŠČEVALCI

  Nekateri emulgatorji že vsebujejo zgoščevalce in ne potrebujejo dodatnega zgoščevalca. Tako denimo cetil palmitate in cetearil alkohol najdete tudi v že prenekaterih emulgatorjih. Pri drugih emulgatorjih pa je uporaba zgoščevalca smiselna.

  Cetearil alkohol in cetil alkohol sta zgoščevalca in emolienta z zelo podobnimi lastnostmi. Uporabljamo ju tudi kot koemulgatorja za izdelavo stabilnejših emulzij. Oba povečujeta viskoznost in dajeta mehkobo ter gladkost emulzijam.

  Cetil palmitate pridobivajo s hidrolizo rastlinskih maščob in cetil alkohola. Ima enake oz. podobne lastnosti kot cetil in cetearil alkohol.

  Kot zgoščevalec lahko v svoje emulzije vključite tudi poligliceril 3 čebelji vosek; bolj poznan je pod imenom cera belina. Uporabljamo ga kot zgoščevalo ali kot koemulgator, s katerim nadomestimo čebelji vosek, saj v primerjavi z njim na koži ne tvori tako nepropustnega filma.

Komentarji

 1. Alenka februar 8, 2016 at 13:29

  Pozdravljeni! Vem, da vprašanje ni povezano s temo, vendar me zanima kako natančno tehtnico bi potrebovala za izdelavo domače kozmetike. Vm, da ste to že nekje napisali vendar ne najdem tega zapisa. Lep pozdrav


  • Špela/Milnica februar 8, 2016 at 20:08

   Zivjo Alenka

   za izdelavo emulzij priporočam čim bolj natančno tehtnico oz. vsaj na 0,1g natančno, še bolje 0,01. Lepo vas pozdravljam


 2. Ljubka november 24, 2017 at 00:29

  Zdravo,
  ali čebelji vosek zamenjamo z enako količino cere beline?
  Mirno noč želim.