Recepti & ideje

Dnevna kofeinska krema za nego okoli oči

Tudi tebe zjutraj zbudi kofein oziroma kava? 🙂  Če se, tako kot jaz, zbujaš z bolj zaspanimi učkami in z bolj “zmečkanim” obrazom, bo ta recept kot naročen 🙂

Sama obožujem lahke kreme za okoli oči, ki se ne usedejo v gubice – da ne izgledam potem še slabše kot brez kremice. Krema za okoli oči mora biti vlažilna, z antioksidativnimi lastnostmi, hkrati pa dovolj hranilna, da je koža ves dan primerno nahranjena. Tokrat sem vključila meni ljubo sestavino – kofein.  Ta je močan antioksidant in pomaga zaščititi kožo pred posledicami UV sevanja in upočasni proces staranja. Kofein naj bi malenkost zgladil površinske gubice, predvsem pa preprečil njihovo nastajanje.

Kremica, ki sem jo pripravila, je lahke teksture. Lahko jo shraniš v stekleničko s pumpico ali brezzračno plastenko, tudi v lončku se lepo obnese.

Recept

Za cca 100g kremice boš potreboval/a:

a) oljna faza 17g

b) vodna faza 78,6g

c) ohlajevalna faza 4,4g

Izdelava

1. KORAK

Za izdelavo potrebuješ: termometer, 2 ognjevarni posodi v katerih boš segreval/a ter kakšne merilne posodice in pipete (te res vedno pridejo prav).

2. KORAK

V eni ognjevarni posodi najprej pripraviš (odtehtaš) vse sestavine iz oljne faze. V drugi ognjevarni posodi lahko pripraviš vse sestavine, ki spadajo v vodno fazo. Ne pozabi dodati 8g več destilirane vode ali hidrolata, ki pri segrevanju izpari.

3. KORAK

Obe ognjevarni posodi segrej na vodni kopeli. Vodna in oljna faza morata priti na 70 stopinj Celzija. Priporočam, da vsake toliko časa premešaš, da se emulgatorji lahko raztopijo in preveriš temperaturo. Odstaviš, ko sta obe fazi na približno enaki temperaturi. Običajno oljna faza hitreje pride do 70 stopinj C, ker je je tudi manj. Če se ti to pripeti, odstavi posodo z oljno fazo iz vodne kopeli in segrevaj vodno. Nato le še dogrej, če je temperatura padla.

4. KORAK

Ko sta obe fazi na približno enaki temperaturi (odstopanja +/- 2 stopinji) ju odstaviš. Nato vliješ vodno fazo v oljno.

Mešaš s paličnim mešalnikom ali mikserjem, ki ga uporabljaš za izdelavo krem. Običajno gre za preproste kuhinjske mešalnike z metlicami. Kremo miksaš, dokler ne dobiš homogene emulzije.

Ko temperatura kreme pade pod 40 stopinj Celzija, dodaš še sestavine iz C faze, ki si jih prej stehtala. Vse, razen mlečne kisline. Nato še malo premešaš in izmeriš pH.

Priporočam, da se pH giblje pod 5,5 (zaradi konzervansa Eco blend 1388 in boljšega občutka na koži). Jaz sem morala dodati 0,4g mlečne kisline in je pH padel ravno dovolj. Vsekakor moraš sama preveriti pH, ki se lahko razlikuje od mojega, še posebno, če uporabljaš kakšne drugačne sestavine. Mlečno kislino lahko dodajaš tudi postopoma – po kapljicah, dokler ne prideš do želenega pH-ja. Po dodatku mlečne kisline samo še malo premešaš in shraniš kremo. Krema je uporabna cca. 6 -12 mesecev.

Related Posts

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja