• 11
    Mar

    Čokoladna in kokosova vlažilna in maska za lase

    https://www.milnica.si/blog/cokoladna-in-kokosova-vlazilna-in-maska-za-lase/
    by
    objavljeno v Recepti & ideje

    Čokolada me še nikoli ni pustila na cedilu. Treba je priznati, da se po pregrešno dobrem grižljaju čokolade počutimo kar malo bolj srečne :). Kar pa ni presenetljivo, saj kakav vsebuje serotonin – učinkovito antidepresivno sestavino. :). Torej lahko jo poimenujemo maska, ki osrečuje. Osebno sem nad masko navdušena predvsem zato, ker so lasje prijetni na otip, ne pušča mastnega občutka na laseh po tem, ko masko speremo (kar je zelo pogost pojav pri maskah) in lase zlahka razčešem. Po zimski sivini (ki se pozna, vsaj na mojih laseh) takšna hranljiva maska še kako prija! Lasje kar “oživijo” 🙂

    To, da slastno diši pa ni potrebno posebej izpostavljati :). Zlahka jo boste zamenjali s kakšno užitno čokoladno zadevo, zato vas prosim, da jo preden jo postavite v hladilnik ali na kakšno drugo mesto, (kjer se zadržujejo vaši cimri ali družinski člani) označite z napisom ČOKOLADNA MASKA ZA LASE! :).

    Za izdelavo 100g maske boste potrebovali (vse sestavine najdete že v pripravljenem paketu):

    1. KORAK PRIPRAVITE SESTAVINE IN PRIPOMČKE

    Pripravite dve ognjevarni posodi v kateri boste segrevali sestavine, termometer in palični mešalnik.

    1 korak čokoladna maska za lase

    2. PRIPRAVITE VODNO FAZO

    V ognjevarno posodo dajte destilirano vodo, nato še vse sestavine v prahu; kokosovo mleko, med, kakav in ovsene kosmiče.

    2 korak čokoladna maska

    3. KORAK: PRIPRAVITE OLJNO FAZO

    V drugo ognjevarno posodo dodajte 10g emulgatorja BTMS in 15 g kokosovega olja.

    3 korak čokoladna maska

     4. KORAK: SEGREVANJE

    Postavite obe posodi v dvojno posodo in segrevajte na 70 stopinj Celzija. To temperaturo vzdržujte 15 minut. Ko sta obe fazi na približno enaki temperaturi, odstavite z ognjasegrevanje-čokoladna-maska

     5. KORAK: RAZTOPITE KONZERVANS

    Raztopite 1 g konzervansa (Geogard ultra) v 1g destilirane vode. Dodali ga boste šele v C fazi – ko se bo emulzija nekoliko ohladila

    raztopina-konzervans-geogard-ultra

    6. KORAK: MEŠANJE

    Pripravite palični mešalnik in počasi vlivajte vodno fazo v oljno in mešajte s paličnim mešalnikom. Masko lahko ohladite tako, da jo za nekaj minut postavite v drugo posodo s hladno vodo. Ko se emulzija nekoliko ohladi lahko dodate raztopino konzervansa in še enkrat dobro premešate.

    4 korak čokoladna maska za lase

     7. KORAK: UPORABA

    Masko vtrite na vlažne lase in pustite 10-15 minut. Sperite z mlačno vodo. Lahko jo uporabite na že umite lase – preverjeno so tudi potem lasje mehki in lahki za račesavnaje. Ne pušča mastnega občutka na laseh. Priporočam, da če masko uporabite po tem, ko ste nanesli šampon in sprali, ne uporabite še balzama (saj ta ni potreben). Lahko pa masko enostavno nanesete preden si umijete lase s šamponom.Shranite v suhem prostoru (ne pozabite označiti, da gre za masko za lase) in porabite v 3 mesecih.

    čokoladna-maska-za-lase-blog

    Vse sestavine najdete tudi v že pripravljenem paketu za izdelavo 2x100g čokoladne maske>> Poglej paket

Komentarji

  1. maja avgust 26, 2014 at 10:52

    živjo! zanima me če lahko kokosovo olje dodaš kot maslo( v trdi obliki)? hvala za odg in lep dan!


    • Špela avgust 26, 2014 at 15:31

      Zivjo Maja

      seveda brez problema, obvezno uporabit konzervans, ker meni se je, ko ga nisem dala (ko sem delala prvo poizkusno verzijo maske) hitro splesnela – čokolada je res hitro pokvarljiva:) drugače pa kokosovo maslo/mast brez problema uporabite namesto kokosovega olja, bo tudi tako vredo, verjetno bo bolj kremasta maska, super sploh za suhe konice.

      Pozdravček

      Špela


  2. Alenka september 4, 2014 at 15:42

    Pozdravljena!

    A gram destilirane vode za geogard vzamem od tistih 55g destilirane vode ali moram vzet gram vode posebej? Hvala 🙂 in lep dan 🙂


    • Špela september 4, 2014 at 16:50

      zivjo

      Tako je vzamete gram destilirane vode od teh 55g če ga želite dati v c fazo. Sicer pa ga lahko kar v vodno fazo.

      pozdrav


  3. Sara januar 9, 2016 at 14:33

    Zivijo 🙂
    Ali lahko namesto Geogard ultra uporabim Cosgard?
    Se struktura mocno spremeni ce izpustim med in ovsene kosmice v prahu?
    Hvala za odgovor in lp


    • Špela/Milnica januar 10, 2016 at 19:29

      Zivjo Sara

      lahko izpustite, vendar morate vseeno z nečim nadomestiti. Lahko s kakavom v prahu recimo. Lep pozdrav


  4. Mia maj 20, 2016 at 20:23

    Zdravo Špela! To masko bi si izredno rada naredila vendar sem pozabla naroćiti btms.Ali lahko namesto njega uporabim cetearil alkohol ,saj sem prebrala da se ga lahko uporabi za maske in šampone.Geogard ultra pa imam.Ali je cetearil kationski emulgator? Hvala za odgovor.Mia


  5. Mia maj 20, 2016 at 20:32

    Zdravo! Sedaj sem prebrala ,da cetearil ne more sam delovati in da rabi koemgulator.Imam sucragel? Kok gramov potem dam enega in drugega.Res sem čisti začetnik glede emulgatorjev in koemulgatorjev in konzervansov-,tako da bom vesela za odgovor.LP Mia


    • Milnica, Špela maj 22, 2016 at 20:37

      Pozdravljeni,

      tako je cetearil alkohol je koemulgator, zgoščevalec in emolient. Za izdelavo takšne maske lahko uporabite sucragel do 8%. Priporočam, pa da zraven uporabite še cetearil alkohol, kot koemulgator. lep pozdrav, Špela


  6. Špela januar 8, 2019 at 13:15

    Živjo, ali je možno uporabiti navaden med? Hvala Špela


    • Milnica januar 9, 2019 at 15:38

      Zivjo,

      lahko poskusite, dodajte v vodno fazo prav tako. Lp. Špela