Recepti & ideje

Body yogurt – krema za celo telo ( za suho in razdraženo kožo )

Body yogurt ali krema za celo telo, blagodejno vpliva na srbečo in izsušeno kožo. Kot jogurt (ja, takšen, ki ga uživamo) dobro dene dehidrirani koži, opečeni od sonca. Zahvaljujoč mangu, ki velja za izjemno suho maslo, ne pušča mastnega občutka na koži. V kombinaciji z oljem dvoletnega svetlina, ki je še posebej primeren za izsušeno, suho kožo pa ustvarja prijeten, nemasten in pomirjujoč občutek na koži. Vsekakor priporočam vsem, ki imate suho, razpokano kožo, ne marate pa mastnega občutka na koži. Body yogurt je zato primeren tudi za nego rok.

Za izdelavo boste potrebovali (napolnili boste cca 150ml posodico). Vse sestavine za pripravo najdete v že pripravljem paketu skupaj z lip glossom (2v1):

b) vodna faza – 108g:

1. KORAK: Priprava sestavin

Pripravite vse zgoraj naštete sestavine, mešalnik z metlicami ali palični mešalnik, dve ognjevarni posodi, posodico za shranjevanje in termometer.

1 korak priprava sestavin body yogurt _krema za telo

2. KORAK: Pripravite oljno fazo

Vse sestavine iz oljne faze dajte v eno ognjevarno posodo

krema za telo 2 faza-final

3. KORAK: Pripravite vodno fazo

Vse sestavine iz vodne faze stehtajte in dajte v drugo ognjevarno posodo.

2 korak body yogurt krema za telo

4. KORAK: Segrevajte

Obe posodi s sestavinami segrevajte do maksimalno 75 stopinj C. Temperaturo med 70-75 stopinj Celzija obeh faz poskušajte zadržati vsaj 10 minut. Vsake toliko premešajte s žličko ali termometrom in preverjajte temperaturo. Z ognja odstavite, ko sta po 10-15 minutah obe fazi na enaki temperaturi.

krema-za-telo-segrevanje

5. KORAK: Mešanje

Odstavite z ognja in vlijte vodno fazo v oljno, nato začnite miksati. Miksajte čim bolj po dnu, ne po vrhu, da ne ustvarjate zračne mehurčke, zaradi česar je vaša krema puhasta, zaradi česar bi se lahko oljna in vodna faza ločili prej kot sicer. Miksajte 5-10 minut, vmes lahko posodo postavite v drugo posodo s hladno vodo, da se hitreje hladi. Vmes lahko tudi izklopite mešalnik in premešate z žličko, da se znebite puhaste teksture. Ko je temperatura kreme na cca 45 stopinj Celzija lahko dodate še 3-4 kapljice izbranega eteričnega olja ali druge dišave.

5 korak mešanje krema za telo

6. KORAK: Shranite

Napolnite posodico in shranite. Porabite v roku 6 mesecev od dneva izdelave.

krema-za-telo-body-yogurt

 

Related Posts

  1. Ella pravi:

    Od kje take dobre ideje? 🙂 moram probat…me pa skrbi emulgator(z olivemom mam slabe izkusnje-ni mi uspelo narediti stabilne emulzije:/) Doma imam e-wax NF in BTMS-bom videla kko bo 🙂

    1. Špela pravi:

      Hej Špela

      jaz pa glih z olivemom dobre izkušnje. Sm pa z NF delala kot čista začetnica in mi je res vse ratalo. Pri olivemu je malo drugače. Olivem ne prenese preveč olj, vse ostalo pa ni panike. Se ti je čez čas ločilo ali ze na začetku ni ratala?:)

  2. Ella pravi:

    Srečna ti 🙂 Meni so se emulzije čez čas začele ločevati…nekatere kmalu-že čez dan ali dva, nekatere po kakem mesecu… je pa res da sem veliko različnih sestavin uporabljala….mogoče je bil res problem v maslih in oljih.Sem pa med raziskovanjem, ki bi šlo lahko narobe, sumila da moje mešanje ali pa temperatura ni bilo pravo… Ja e-wax je “foolproof” 🙂 Začela sem pa z BTMS in je vedno vse uspelo… 🙂 Misliš da bi upala ponovno z Olivemom probat?

    1. Špela pravi:

      Ja ni glih najlazji emulgator za delat, ampak ko ga osvojiš ni panike, res. Moraš pa pazit kok olj. Uradno prenese tam do 30, sem šla pa tudi več, ampak itak za vlažilne kreme ne rabiš ful olja. Nevem kako si delala. Sama sem ugotovila, da je bolj zihr če daš se kakšen zgoščevalec za zihr, pol je pa kar obstojno, čeprav naj bi olivem deloval tudi samostojno. Lahko je marsikaj da ni štimalo, tudi temperatura je zelo pomembna, pravzaprav ključna. Ugotovila sem da tudi mešanje, če pride preveč zraka vmes, preveč mehurčkov se začne hitreje ločevat. Nobena emulzija pa ni večno obstojna, samo mi do takrat kremice ze porabimo :). Tam do 5 mesecev bi morala drzat. BTMS mi je pa kul sam za lase, z njim je pa res v easy delat, vse kar sm delala mi je ratalo v prvo:)

  3. Sabina pravi:

    Softly, ni kaj! Tako privlačen se zdi, pa kar ustrašla sem se malo, da mi bi uspel…Glede na abstinenco kozmetičnega ustvarjanja. A vendar… Si ga ob priliki omislim 🙂

    1. Špela pravi:

      Hihi Sabina:) ja fini je, res tak softy:) priporočam 🙂 pozdravček

  4. mia pravi:

    Zdravo!
    Imam vprašanje glede svetlinovega olja!Kot vemo ima svetlinovo olje večkrat nenasičene maščobe,ki vsebuje gla(gamalinolensko kislino),ki je izredno občutljiva na oksidacijo in segrevanje in se vedno dodaja v hladni fazi,ker če ga segrevamo na 70 stopinj ,da se vse kvalitete tega olja uničijo.Kakšno je vaše mnenje.Prav lepo pozdravljeni pa pozabila ste mi odgovoriti,kje se kupijo izrezovalniki za etiketke.Bi vas prosila,če mi lahko daste kakšen link,ker sm v sloveniji iskala,pa sploh ne vedo ,da to obstaja,če seveda ni to poslovna skrivnost,bom pa razumela,da mi ne posredujete tega podatka.Veliko zadovoljstva in novega znanja vam želim na tečaju.

    1. Špela pravi:

      Zivjo Mia

      tako je, prav ste povedala, na tole podobno vprašanje sem ze odogovarjala v enem mailingu, morda vam bo v pomoč, tukaj je link http://www.milnica.si/za-ustvarjalne-1-6-2014/, tako, da brez skrbi, ne boste uničili ničesar. Za etikete pa poglejte na etsy.com, tam najdete en kup luštnih stvari. Lep dan vam želim

  5. mia pravi:

    Zdravo!
    hvala za odgovor,vendar imam pomisleke glede tokoferola,kajti brala sem da se izniči oziroma uniči v kontaktu z naoh in da ga nima pomena dajati razen da ga damo v olja ki jih uporabimo v hladni fazi.toliko nasprutojočih informacij človek bere ,da potem postane zmeden in ne ve kaj je res.Pri emagulatorjih se še nisem ustavila in nisem vedela da je odvisno o/v ali v/o.začela bom z mili ampak putrčki me pa tudi zelo zanimajo.hvala za inf. za izezovalnike.Lepo pozdravljeni.

    1. Špela pravi:

      Zivjo

      če sprašujete za dodajanje tokoferola oz. vitamina E v emulzijah, nevem zakaj je problem, saj tako ne uporabljam naoh-ja, se pa uporablja za uravnavanje ph-ja, nisem pa še slišala, da bi uničil dobre sestavine. Je pa res, da nekateri za zvišanje ph izdelkov uporabljajo raztopino Naoh v c fazi. No v temle receptu vam zagotovo ni potrebno uporabljati naoh-ja V mila pa ne dajem vitamina E. Ja zelo je pomembno, da veste s kakšnim emulgatorjem “operirate”, tako recimo emulgator o/v ne bo deloval za emulzije v/o in obratno. Če to veste, potem so stvari zelo lažje.

  6. mia pravi:

    Zdravo!
    Ja mam tok zmešano glavo z vsemi informacijami,da se mi že malo blede.seveda saj to je krema za telo ne milo.Ja ja v milo se ne daje tokoferol,ker se uniči.etanol za raskuževanje posodic je lahko 98 %?kakšen cetilni alkohol moram kupiti,da bo ok za v kozmetiko?Prav lepo pozdravljeni!

  7. Spela pravi:

    Samo še rešitev problema z Olivemom in stabilnostjo emulzij…menim, da sem naredila napako pri izbiri sestavin. Priporoča se uporaba gliceril stearata ali xantan gumija za stabilizacijo emulzije…V svojih “experimentih” jih nisem uporabila. Navodila priozvajalcev vendarle niso za okras 🙂

    1. Špela pravi:

      Ti je uspelo:)? ja ksantan gumi je tudi dobra izbira:)

  8. Ella pravi:

    Uspelo! 🙂 sem pa malo prilagodila recept sestavina ki jih imam doma-mangovo maslo sem zamenjala s karitejevim, svetlinovo olje z arganovim. Navdušena sem nad prijetno nežno jogurt-like gostoto in mazljivostjo 🙂

    1. Špela pravi:

      Super Ella:) itak je karite dober nadomestek kariteju, arganovo pa tudi top:)jej

  9. Zala pravi:

    Pozdravljena!
    Naj najprej pohvalim vaso stran,saj je naravnost cudovita. Zanima pa me, ce lahko kokosov kaprilat nadomestim z natrijevim laktatom?

    1. Špela pravi:

      Zivjo Zala

      hvala. Ne morete direktno nadomestit, saj kokosov kaprilat “spada” v oljno fazo, natrijev laktat pa v vodno fazo. Torej, če ne uporabite kokosovega kaprilata, boste zmanšali oljno fazo. Recept bi morali nekoliko prilagoditi potem. Lahko torej povečate vodno fazo s tem da dodate 6g več vodne faze (natrijev laktat) in manjšo oljno fazo, brez kokosovega kaprilata. Prišel pa bo nekoliko drugačen losjon, morda malenkost bolj tekoč, ker je vodna faza še večja.

  10. jana pravi:

    pozdravljeni,
    ali lahko aloe vero nadomestim s čim drugim? namreč mi trenutno manjka samo ta sestavina 🙂

    1. Špela pravi:

      Zivjo

      seveda s katerimkoli drugim vlažilcem bo vredu. Recimo glicerin ali tudi voda, priporočam pa raje glicerin ali laktat, samo, da je močan vlažilec, ki vlaži kožo. Pozdravček

  11. jana pravi:

    Torej dodam 9,5 g glicerina in bo uredu? hvala:)

    1. Špela pravi:

      Zivjo

      priporočam raje 5g glicerina ostalo pa destilirana voda, torej prištejte še k 4,5g k vodni osnovi. Pozdravček

  12. ksenija pravi:

    živijo
    ta recept mi je zelo všeč in bi ga rada sprobala.imam vse setavine razen kokosov kaprilat.z čim bi ga lahko zamenjala ali bi ga lahko kar izpustila morda?

    1. Špela/Milnica pravi:

      Zivjo Ksenija

      kar spustiti ga ne morete 🙂 treba ga bo z nečim nadomestiti. Lahko s kakšnim lahkim rastlinskim oljem (recimo grozdnih pečk, riževi, mandljevo, pasijonka,marelično ipd.)lepo vas pozdravljam, Špela

  13. Ksenija pravi:

    Hvala za odgovor Špela.Komaj čakam da sprobam.

  14. Ksenija pravi:

    Uspelo mi je,semsuper zadovoljna.Tvoji recepti so mi zelo všeč.V tvojih receptih nisem nikjer zasledila tegomulsa.Ga ne uporabljaš?Jaz ga imam dosti in ga moram porabit.V katerih tvojih receptih bi ga lahko uporabila?lep pozdrav

    1. Špela/Milnica pravi:

      Živjo Ksenija,

      super:) Ja tegomulsa še nisem uporabljala, ampak verjetno ne bo more biti kaj dosti drugačen od ostalih emulgatorjev, ki delujejo na osnovi emulzij O/V, tako kot večina naših receptov. Lahko bi ga marsikje nadomestili, ne vem pa kakšna je pripročena uporaba 🙂 Pozdravček, Špela

  15. Nataša pravi:

    Pozdravljeni,
    Krema je fino izpadla, vendar pa “bremza” pod prsti. Je kriv cetil? Bi ga lahko zamenjala z Oliwaxom lc?
    Lp, Nataša

    1. Milnica/Špela pravi:

      Zivjo Nataša,

      olivem je nasplošno tak emulgator, ki je malenkost manj mazljiv, se pa z v kombinaciji z oliwax-om bolje “obnaša”, naredi kremo bolj mazljivo, tako, da je ideja dobra, da nadomestite cetil z oliwaxom. 🙂 Lep pozdrav, Špela

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.