Recepti & ideje

Babassu svilnat balzam za lase

Z vami delim samo recepte za izdelke, ki jih tudi sama z navdušenjem uporabljam. Še nekaj izzivov me čaka pri izdelavi šampona s katerim bom popolnoma zadovoljna :). Pri izdelkih za lase imam precej visoke zahteve. Poleg tega, da želim, da je kar se da naraven, hočem tudi prijeten, nemasten, mehek in predvsem svilnat občutek na laseh. Babassu balzam ustreza prav vsem tem kriterijem in z veseljem si z njim umivam svoje lase (sploh ker vem, da sem ga sama izdelala 🙂 ). Veste kaj je pri tem najboljše? Da sem ga z veseljem zamenjala z do zdaj kupljenim balzamom (s katerim sem bila sicer čisto zadovoljna, le razlika je ta, da sem zdaj še bolj 🙂 ).

Bistvo vseh balzamov za lase je, da dajejo svilnat občutek, lase zlahka razčešemo, dajejo sijaj in ščitijo lase. V balzamih boste večinoma zasledili vlažilce, vodo, različne vrste kationskih emulgatorjev, kationskih polimerov, silikone in mehčalce. V zelo majhnem deležu ali pa sploh ne, se v balzamih znajdejo masla in olja. Jaz sem ga sicer dodala, ampak naj vas pri formuliranju receptov ne zanese, da bi olja dodali “preveč” saj bodo vaši lasje hitro premastni.

Za izdelavo 100 ml babassu balzama boste potrebovali (Vse sestavine za izdelavo so na voljo v pripravljenem paketu):

1. KORAK: Pripravimo pripomočke

Pripravimo dve ognjevarni posodi, termometer, palični mešalnik, posodico za shranjevanje, tri manjše merice ali majhne posodice.

1 KORAK BALZAM ZA LASE

2. KORAK: Pripravimo vodno (A) fazo

V vodno fazo dodamo destilirano vodo, glicerin in svilene proteine.

2 KORAK BALZAM ZA LASE

3. KORAK: Pripravimo oljno (B) fazo

V oljno fazo gredo emulgator BTMS, cetil alkohol, babassu maslo in kokosov kaprilat.

3 KORAK BALZAM ZA LASE

4. KORAK: Segrevanje

V ločenih posodah obe fazi segrevamo 15-20 minut na 70 stopinj C. Odstavimo, ko sta obe fazi na približno enaki temperaturi. Obvezno si pomagamo s termometerom.

5 KORAK SEGREVANJE BALZAM

5. KORAK: Pripravimo svilene proteine in raztopino konzervansa

V fazo C bomo dodali konzervans (lahko ga dodate tudi kar v vodno fazo) in provitamin B5. Če konzervans dajemo v C fazo ga najprej raztopimo tako, da cca 1g vode (iz vodne faze) zlijemo v konzervans v obliki belega praška.  V manjši merici (posodici) odmerimo tudi 3g vlažilca provitamin B5. Te dve sestavini bomo v emulzijo dodali šele, ko bo temperatura padla med 45-50 stopinj Celzija. Takrat lahko po želji kapnete tudi 4 kapljice izbranega eteričnega olja.

6 KORAK C FAZA_RAZTOPINA KONZERVANSA IN SVILENIH PROTEINOV

6. KORAK: Odstavimo

Ko sta obe fazi (faza A in B) po 15 minutnem segrevanju na enaki temperaturi, odstavimo z ognja. Med mešanjem s paličnim mešalnikom zlivamo A (vodno) fazo v B (oljno) fazo. Mešamo približno 5 minut dokler ne dobi kremaste teksture. Preverimo temperaturo in če je le-ta padla med 45-50 stopinj C, dodamo še raztopino konzervansa (če ga nismo dodali že v vodni fazi) in provitamin B5 ter 5 kapljic izbranega eteričnega olja.

7 KORAK BALZAM Z ALASE

7. KORAK: Uporaba

Shranimo v posodico in porabimo v roku 3 mesecev. Nanesemo na umite, vlažne lase, pustimo 30 sekund in speremo z mlačno vodo.

ZADNJI KORAK BALZAM ZA LASE-BABASSU

[success]Vse sestavine najdete tudi v že pripravljenem paketu za izdelavo 3x100ml babassu balzama za lase >> [button linkto=”https://www.milnica.si/product/sestavine-za-izdelavo-babassu-svilnatega-balzama-za-lase-2x100ml/” type=”dark”]Poglej paket[/button] [/success]

Related Posts

1 komentar na “Babassu svilnat balzam za lase

 1. Tina pravi:

  Kljub temu, da imam mastne lase je ta balzam pravi “balzam” za moje lase in ga redno uporabljam.

  1. Špela pravi:

   Zivjo Tina

   o kako lepo:) super, da ti paše na tvoje lase in da si zadovoljna:)tudi meni je zelo všeč:)

 2. Urša pravi:

  Ali lahko namesto babassu masla uporabim kokosovo olje ali kakšno drugo maslo?

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Seveda, kokosovo maslo bo najbolj primerno. Pozdravček, Špela

 3. Andreja pravi:

  Ali lahko namesto babassu masla uporabim monoi tahiti olje?

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivijo Andreja

   lahko nadomestite. Bo kar dobra alternativa. Lep pozdrav,

   Špela

 4. Vesna pravi:

  Pozdravljeni. Ali je mogoče BTMS emulgator zamenjati za kakšnega drugega? (Cetearyl glucoside)

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Vesna

   priporočam kakšen drug kationski emulgator, tudi plantaquat bo vredu. Je pa btms v tem primeru najboljša izbira. Pozdravček, Špela

 5. Eva pravi:

  Pozdravljeni:)
  Zanima me, če je kaj narobe, če si po nanosu balzama ne sperem las. Na nekaterih naravnih balzamih namreč piše, da le-to ni potrebno.
  Sama sem balzam preiskusila in sem z njim zelo zadovoljna, opažam pa, da imam bolj mehke lase, če ga ne sperem.

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Eva,

   če vam ustreza, zakaj pa ne 🙂 Morda poskusite, da ga nanesete na lase čez noč in potem sperete. Lahko ga pustite, če vam ustreza in da niso zlepljeni 🙂

   lp

   Špela

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja