Uporabni nasveti

Antioksidanti – kateri so najbolj pomembni za tvojo kožo?

Antioksidanti v tvoji naravni kozmetiki

Za začetek – kaj so sploh antioksidanti v kozmetiki? Tako imenujemo spojine, ki lovijo radikale in tako preprečujejo oksidativni stres. Po domače povedno – pomagajo, da se tvoje kožne celice ne izmučijo do konca. Prosti radikali namreč uničujejo dedni zapis (DNK) in proteine, zaradi česar se tvoja koža hitreje stara.

V grobem razlikujemo med lipofilnimi (zaščita oljne faze) in hidrofilnimi antioksidanti (zaščita vodne faze). Te lahko uporabljamo za različne namene: lahko jih dajemo v kozmetične izdelke, da se le-ti ne pokvarijo prehitro, najbolj bistveni pa so seveda tisti antioksidanti, ki upočasnijo staranje kože. Staranja ne moremo preprečiti, lahko pa upočasnimo njegove učinke na kožo. V današnji objavi bomo pogledali, s katerimi antioksidanti lahko to storimo.

KATERI SO NAJBOLJ POMEMBNI ANTIOKSIDANTI?

Spodaj te čaka pregled najbolj poznanih in uporabljanih antioksidantov v naravni kozmetiki.

VITAMIN C (askorbinska kislina)

Je hidrofilen antioksidant (uporabiš ga v vodnih izdelkih), ki spodbudi nastajanje kolagena in prepreči, da bi se ta razgradil. Zaradi protivnetnega delovanja se uporablja tudi za zdravljenje aken. Zavira nastajanje kožnega pigmenta (melanina), zaradi česar se pogosto uporablja za posvetlitveni učinek na koži. Vitamin C je v obliki askorbinske kisline, kakršnega ima marsikdo doma za boj proti prehladom, zelo neobstojen, zato ga v kozmetiki navadno uporabljamo v drugačnih, bolj obstojnih oblikah (v Milnici imamo zato natrijev askorbil fosfat).

VITAMIN E (tokoferol)

Je najpomembnejši lipofilen antioksidant (uporabiš ga v oljnih izdelkih). Gladi fine gube, ki so nastale zaradi fotostaranja (izpostavljanja sončni svetlobi), zavira vnetja in pospešuje celjenje ran, deluje kot vlažilec in še bi lahko naštevali.

Vitamina E in C podpirata delovanje drug drugega in ju zato velikokrat v izdelkih zasledimo skupaj.

KAROTENOIDI

Izkazujejo zelo pozitivne učinke na kožo. Sposobni so izboljšati enakomernost pigmentacije (beri: manj pigmentnih madežev), povečati nastajanje kolagena ter zmanjšati gubice. Ker delujejo protivnetno, pa so primerni tudi za nego kože nagnjene k aknam.

VITAMIN A

Vitamin A ali retinol, je bolj znan karotenoid. Sodi med lipofilne antioksidante. Obstaja veliko oblik vitamina A, vendar se najpogosteje pojavlja v obliki retinola. Retinol kot aktivna sestavina v kozmetičnih izdelkih normalizira luščenje kože, poveča njeno elastičnost in zmanjša videz obraznih gubic.

KOENCIM Q10 ali UBIKINON

Prisoten je v vseh celicah in membranah. Je lipofilen antioksidant (zdaj že veš, kaj to pomeni, ne? ;). Z leti se njegova aktivnost zmanjšuje in se zato hitreje staramo. Študije so pokazale, da omili videz fotostaranja (koža postarana zaradi UV oz. sončne svetlobe) in zmanjša globino gubic. Pridobivajo ga iz avokada in ribeza. Koencim Q10 iz Milnice najdeš tukaj.

SKVALEN

Je sestavina našega kožnega sebuma, ki hkrati vzdržuje optimalen nivo vlage v koži. Je zelo dober antioksidant, vendar zaradi njegove nestabilnosti po navadi posežemo po njegovi bolj stabilni obliki – skvalanu. Ta ima kup dobrih lastnostih, pripomore k višjemu nivoju vlažnosti v koži in je sposoben hitrega prodiranja v kožo.

RESVERATROL

Je lipofilen antioksidant, ki tvojo kožo ščiti pred UV žarki. Ima podobno sestavo kot ženski hormon estrogen in ga zato naše telo prepozna za svojega. Zmanjšuje vnetja in prispeva k boljšemu obnavljanju celic. Na svetlobi hitro razpade, zato ga v kozmetičnih izdelkih vgrajujejo v bolj kompleksne oblike, ki ga dostavijo v kožo in hkrati zavarujejo pred razpadom.

V razpredelnici sva na hitro zbrali še nekaj antioksidantov in v katerij oljih jih je največ.

Vrsta AOPosebnostiKje največ
EpigalokatehingalatHidrofilenNajmočnejši naravni AOČajevec
FenoliHidrofilenImunostimulant (spodbuja imunski odziv)Karitejevo maslo/olje, lešnikovo olje, mandljevo olje
FitosteroliLipofilenStimulirajo tudi proizvodnjo kolagenaMangovo maslo, olje mareličnih koščic, olje pšeničnih kalčkov, riževo olje, svetlinovo olje
Gama orizanolLipofilenPripisujejo mu še večjo učinkovitost kot vitaminu CRiževo olje
KarotenoidiLipofilenKorenčkovo, malinovo, šipkovo in pasijonskino olje, olje grozdnih pečk, goji jagode
Punicinska kislinaLipofilenOlje granatnega jabolka
Vitamin ELipofilenSodeluje z vitaminom COlje črnega ribeza, granatnega jabolka in pšeničnih kalčkov, malinovo, riževo in šipkovo olje

SO ANTIOKSIDANTI REŠITEV ZA VSE KOŽNE TEŽAVE?

V negi kože je uporaba antioksidantov zelo zaželena, saj imajo vrsto pozitivnih učinkov. Kot pri vseh kozmetičnih sestavinah pa moraš tudi pri antioksidantih paziti, da imaš v rokah dejansko dober kozmetičen izdelek, ne le praznih obljub.

Antioksidantom pripisujemo veliko pozitivnih učinkov, a je njihova dostava na prava mesta v koži dokaj komplicirana. Zato se večinoma uporabljajo derivati, ki so bolj podobni strukturi kože in jo tako lažje prehajajo. Novejši dostavni sistemi so recimo liposomi. Ti uspejo prodreti v kožo in hkrati varovati aktivno sestavino in jo tako dostaviti na željeno mesto, kjer potem tudi deluje.
[sc name=”cosmedoc_podpis”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja