Uporabni nasveti

ANTI-AGING SESTAVINE V TVOJI KOZMETIKI (1. del)

Ko se z obiskovalci Milnice pogovarjam o naravni kozmetiki, beseda pogosto nanese tudi na anti-aging nego. Seveda, vsi si želimo zdrav in mladosten videz kože!

Obstaja kup razlogov, zakaj uporabljati naravno kozmetiko (tudi ti imaš verjetno svojega!) – eden od njih so tudi čudovite anti-aging sestavine, ki so nam danes v njej na voljo. Za začetek: kaj sploh pomeni anti-aging?

Časa seveda ne ti ne jaz ne moreva zavrteti nazaj (če ga bom kdaj lahko, obljubim, da bom to supersposobnost delila tudi s tabo 😛 ), zaradi česar že poimenovanje anti-aging ni povsem pošteno. Vsaka koža ima svojo starost in teh številk ne moremo kar obrniti. Lahko pa koži pomagamo, da se ne stara hitreje, kot je normalno ter da njen videz manj izdaja naše naporne dneve.

Vitamini v tvoji kozmetiki

Glavni vztrok za utrujen, “starejši” videz kože niti niso naša leta, temveč odziv naše kože na vsakdanji tempo, trdo delo, prehrano, stres, smog (če si iz Ljubljane, veš, o čem govorim … ) Kadar prideš s 14-dnevnega dopusta, izgledaš prav čudovito, kajne? Dopust je zagotovo najboljši anti-aging, ki pa si ga pogosto žal najteže privoščimo. Kakšne so torej možnosti, ki jih ponuja naravna kozmetika?

V prvem delu tega zapis izveš več o vitaminih, v drugem delu pa te čakajo hialuronska kislina, kolagen in koencim Q10 in druge učinkovine (drugi del najdeš tukaj, povezava pa te čaka tudi na koncu tega zapisa). Upam, da izveš kaj novega in te bo težje “prinesti okoli” pri nakupu anti-aging nege – na tem področju so pomlajevalne obljube kakšnih proizvajalcev včasih že tako velike, da človeka zaskrbi, da bo ob prekomerni postal kar dojenček 🙂

RETINOL – vitamin A

Retinol je verjetno številka 1 in bistvena sestavina v kozmetičnih izdelkih za ohranjanje in spodbujanje svežega, spočitega videza kože.

Retinol je spojina v družini vitaminov A, ki pospešuje obnavljanje celic. Je derivat vitamina A, ki dokazano gladi kožo, oža pore, pomaga odstranjevati in zmanjševati starostne pege ter izboljšuje teksturo kože. Pomaga tudi pri zmanjševanju hiperpigmentacije zaradi brazgotin ali izpostavljenosti soncu.

Številni kozmetični proizvajalci uporabljajo obliko retinoinske kisline, ki ni čisti retinol – npr. retinil palmitat. Vse oblike retinola povečujejo spodbujajo proizvodnjo kolagena in elastina ter zmanjšujejo njuno razgradnjo zaradi zunanjih dejavnikov.

TOKOFEROL – vitamin E

Vitamin E najdemo v vseh plasteh kože, naravno pa je prisoten tudi v priljubljenih rastlinskih oljih za nego kože. Visok delež vitamina E vsebujejo npr. arganovo olje, ognjičevo olje, olje pšeničnih kalčkov, sezamovo, konopljino olje.

Vitamin E je sestavina, ki deluje kot močan antioksidant. Pomaga pri negi suhe kože, saj ohranja njeno naravno stopnjo vlažnosti in je učinkovit pri zmanjševanju vieza drobnih linij in zgodnjih gub. Cenjen je tudi zaradi glajenja povrhnjice kože, spodbuja pa tudi regeneracijo celic. Njegovo antioksidante lastnostnosti blokirajo proste radikale in tako ščitijo kožo pred škodljivimi zunanjimi vplivi iz okolja – kar je tudi eden od ciljev naše anti-aging nege!

Vitamin C

Vitamin C, ki je močan antioksidant ima posvetlitveni učinek, zaradi česar so starostne pike in rjavi madeži na koži manj vidni. Molekule vitamina c so dovolj majhne, da imajo sposobnost prodirati v kožo. Dobra stran vitamina c je tudi, da spodbuja proizvodnjo kolagena, ki ohranja kožo bolj prožno in gladko.

Askorbinska kislina je oblika vitamina C, ki je pogosto uporabljena v kozmetičnih izdelkih proti staranju kože. Vendar pa je vprašljiva njegova stabilnost v kozmetičnih izdelkih. Boljšo izbiro v kozmetiki predstavljajo druge oblike vitamina c oz. derivati: natrijev askrobil fosfat, askorbil pamitate, retinil askorbat, magnezijev askorbil fosfat, askorbil glukozid ipd.

Vsi ti derivati se zaradi svoje stabilnosti dobro obnesejo v antiage serumih, tonerjih, vlažilnih fluidih in vlažilnih kremah.

Kaj pa hialuronska in druge sestavine?

Ogledali smo si najbolj pogoste vitamine, ki jih najdemo v anti-aging negi. Kadar iščeš nego, ki vlaži kožo, spodbuja njeno obnavljanje ter jo ščiti pred prostimi radikali, posezi po izdelkih, ki so obogateni s temi vitamini. Lahko so dodani neposredno ali pa so del drugih sestavin (npr. rastlinskih olj) izdelka.

V drugem delu te čakajo hialuronska, koencim Q10 in druge priljubljene anti-aging sestavine!

Preberi 2. del članka >

Komentarji na “ANTI-AGING SESTAVINE V TVOJI KOZMETIKI (1. del)

 1. Tatjana pravi:

  Super ste, kar tako naprej!

  1. Špela pravi:

   Hvala Tatjana! <3

 2. nuša pravi:

  vesela sem,da vas imam

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja