Uporabni nasveti

5 razlogov, zakaj je šipkovo olje super za tvojo kožo

Čisto povsod opevajo šipkovo olje. Pa je res kaj na tem? V tem zapisu izveš, za kaj vse je dobro šipkovo olje! Na koncu se boš verjetno vprašala: ali za kaj sploh ni dobro? 😉

DIVJA VRTNICA ALI ŠIPEK

Šipek že od nekdaj uporabljajo v tradicionalni ljudski medicini. Šipek ima zelo bogato sestavo; vsebuje vitamine, flavonoide, tanine, antocianine, karotenoide… Iz farmacevtskega vidika pa šipek velja za blažilca bolečin in naj bi lajšal prehlad. Vedno, ko zbolim, najprej dobim šipkov čaj od babice in dejansko pomaga. Veš za naslednjič, pa še čisto naravno je!

KAJ PA NAJBOLJ POMEMBNE DOBRE LASTNOSTI ZA NAS?

Semena in prah lupine šipka izboljšajo videz smejalnih gubic, sploh tistih pri očeh. Poleg tega pa se po uporabi poveča elastičnost kože in poviša nivo vlažnosti. Vse te lastnosti dajejo šipku zelo dobro podlago za nego zrele kože!

Naj ti zaupam, da šipek ni primeren le za zrelo kožo, ampak za marsikatero stanje kože. Šipkovo olje lahko tudi pomaga zmanjšati videz rdeče kože pri brazgotinah, ki so ostale od, recimo, operacije ali neuspelega ovinka s kolesom.

KAJ JE V ŠIPKOVEM OLJU?

Iz plodov dobimo 10% olja. Skoraj 80% vsebnost predstavljata linolna in alfa-linolenska kislina. Kakšne so prednosti teh kislin? Izkazujeta regenerativno in protivnetno delovanje ali po domače – takšno olje je koži zelo všeč. Za uporabo je veliko primernejše nerafinerirano olje, saj ohrani vse pomembne sestavine. Barva pravega šipkovega olja je rdeče-rumena.

Po sestavi je najbolj podobno malinovemu olju. Velikokrat tudi zasledimo, da je šipkovo olje bogato z vitaminom C. To ne more biti res, saj je vitamin C vodotopen vitamin, torej se z oljem ne meša. Ne pusti, da te prinesejo okoli 😉 Sam šipek (plod) pa vsebuje vitamin C.

5 RAZLOGOV ZAKAJ IZBRATI PRAV ŠIPKOVO OLJE

  1. Je super za nego zrele kože (povečuje elastičnost in vlaži kožo)
  2. Odlično neguje kožo s pigmentnimi znamenji in brazgotinami
  3. Primeren za občutljivo kožo
  4. Zmanjšuje proizvodnjo melanina – torej lahko malo svetli kožo. Zakaj bi nam to lahko prišlo prav? Pri pigmentnih madežih. Namreč izenači videz temnih pigmentnih madežev s preostalo kožo.
  5. Nega vnete, k aknam nagnjene kože

Šipek povzroča zelo malo kontaktnih alergij, torej je zelo varen za uporabo. Kot sem napovedala zgoraj, je šipek res dober skoraj za vse 😉

Za bonus pa še dve lepi lastnosti tega olja:

  1. Se hitro vpije in ne pušča mastnega občutka, ni komedogeno
  2. Vsebuje trans-retinojsko kislino, ki ti jo zelo priporočam za nego vnete, problematične kože.

Olje je sicer nestabilno, zato ga kupuj le v temnih stekleničkah. Če ga želiš še malo izboljšati in mu podaljšati rok uporabe, pa mu dodaj par kapljic vitamin E. Največkrat to olje uporabljamo za nočno nego, zjutraj pa se potem zbudiš kot rožica. Cvetoče!

S ČIM VSE GA LAHKO MEŠAŠ?

Bi šipkovo olje želela še z nečim kombinirati? Poskusi tole!

Šipkovo + svetlinovo olje: dobiš popolno kombinacijo za nego razdražene kože

Šipkovo + boragino olje: dobiš idealno nego za zrelo kožo.

Možnosti je še pa še, koža pa ti bo v vsakem primeru zelo hvaležna. Seveda pa se čisto dobro obnese, če ga uporabljaš samostojno. Pazi le, da je koža pred nanosom olja malo navlažena s kakšnim hidrolatom, recimo. Zakaj? Ker je to super za kožo, olje pa se prej vpije in ga manj porabiš.

Še mini opozorilce:
Na policah pogosto najdeš mešanico šipkovega olja, v kateri je šipkovega olja bore malo. Večji delež predstavlja arganovo olje, ki je dosti težje olje, sploh za tiste, ki imate bolj občutljivo kožo. Dodajo pa mu še eterično olje pelargonije, da seveda diši po vrtnicah. In vsi mislijo, kako kvalitetno olje so kupili, potem pa ni nobenih ˝obljubljenih˝ izboljšav! Zdaj veš, zakaj, zato ti predlagam, da res preveriš sestavo preden kupiš šipkovo olje.

[sc name=”cosmedoc_podpis”]

Ekološko pridelano šipkovo olje iz Milnice najdeš tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja