Varnost in certifikati

2. del: Kako legalno prodajati kozmetične izdelke?

Z Laro iz podjetja Safecosmo, kjer se ukvarjajo z varnostjo kozmetičnih proizvodov in pripravo dokumentacije, nadaljujeva z 2. delom zapisa na temo varnosti in legalne prodaje domače kozmetike. V zapisu Lara odgovarja na vaša najbolj pogosta vprašanja,  ki ste mi jih poslali.

Vsem, ki se podajate v podjetniški svet prodaje domačih mil, krem in mazil priporočam, da si preberete nekaj njenih odgovorov, ki vam bodo v pomoč pri začetniških korakih.

Kaj pomeni dobra proizvodna praksa?

Lara.: Proizvodnja kozmetičnih izdelkov mora potekati v skladu z načeli dobre proizvodne prakse (GMP), ki so določeni v standardih. Standard za področje kozmetologije je  ISO 22716:2007. Ta mednarodni standard podaja smernice za proizvodnjo, obvladovanje, skladiščenje in odpremo kozmetičnih izdelkov. Skladnost s standardom je pomembna predvsem za večja podjetja s proizvodnjo.

Vseeno pa se mora tudi izdelovalec domače kozmetike držati določenih pravil, ki onemogočajo kontaminacijo surovin in produkta z drugimi snovmi med samo proizvodnjo. Prostor, v katerem se izdeluje kozmetični proizvod, mora biti čist in ločen od prehrambenih prostorov in izdelkov. Oprema za izdelovanje domače kozmetike mora biti strogo ločena od druge opreme za kuhinjske namene. Oprema za izdelovanje mora biti sterilizirana, prav tako embalaža v katero se polni produkt.

Torej je potrebno imeti poseben prostor za izdelavo mila?

Lara: Pri proizvodnji domače kozmetike je potrebno imeti prostor, ki je ločen od drugih predmetov in snovi. V skladu z dobro proizvodno prakso, mora biti prostor proizvodnje čist in dobro prezračevan, brez možnosti dodatne kontaminacije produkta z neželenimi snovmi.

Ali moram izdelek tudi mikrobiološko testirati?

Lara: Mikrobiološka testiranja so potrebna za izdelke, ki so dovzetni za mikrobiološko rast. To so v splošnem vse zmesi na vodni osnovi (emulzije) ter izdelki, ki vsebujejo snovi, bogate z beljakovinami.

Mikrobiološko testiranje ni potrebno npr. za mazila (anhidridni izdelki brez vode) ter mila. Prav tako na tržišču obstajajo že pripomočki, s katerimi lahko izdelovalec sam preveri mikrobiološko kakovost. Pripomoček se imenuje »Microbial test kit«.

Ali lahko izdelam en varnostni list in en PIF za milo, katerega osnova je enaka, razlika pa le v dodatkih kot so barvila, eterična olja, suhe rastline?

Lara: Ne, v skladu z novo zakonodajo- Uredba (ES) št. 1223/2009 ni več dovoljeno imeti  enojnega poročila varnosti za različne variacije receptur. To pomeni, da vsaka receptura (četudi ima enako osnovo in različne dodatke) potrebuje ločeno poročilo o varnosti. Enako velja za PIF.

Ali moram poročilo o varnosti izdelka obnavljati? Koliko časa velja?

Lara: Poročila o varnosti izdelka ni potrebno obnavljati vse dokler ni sprememb v zakonodaji. Poročilo o varnosti je potrebno nemudoma spremeniti, če se je zgodila kakršnakoli sprememba v recepturi. Vsaka najmanjša sprememba ali dodatek v recepturi pomeni, da moramo izdelati novo poročilo o varnosti izdelka. Sicer pa je potrebno poročilo o varnosti hraniti 10 let po izdaji in je načeloma to enkraten strošek za določeno vrsto recepture.

Ali moram sestavine, ki sem jih prvotno registriral/a, vedno kupovati pri istem dobavitelju?

Lara: Nič vas ne obvezuje za nakup sestavin vsakič pri istem dobavitelju, vendar Poročilo o varnosti za kozmetični izdelek je izdelano na osnovi toksikoloških profilov in specifikacij surovin, ki ste jih uporabili. Pri tem so uporabljeni tudi analizni certifikati vhodnih surovin oziroma sestavin. V kolikor izdelate novo serijo izdelkov po enaki recepturi, vendar s surovinami/sestavinami drugega proizvajalca, je potrebno izdelati novo poročilo o varnosti izdelka, saj obstajajo razlike v specifikaciji sestavin med različnimi proizvajalci.

Ali lahko prvotno (registirano) recepturo nekoliko spremenim/prilagodim? V primeru, da določene sestavine ni več na trgu ali pa sem izboljšal/a prvotno recepturo.

Lara: V kolikor boste na kakršenkoli način spremenili prvotno registrirano recepturo, bo potrebno izdelati novo poročilo o varnosti izdelka in tudi spremeniti PIF! Vsakršna sprememba v formulaciji zahteva novo poročilo o varnosti v skladu z novo zakonodajo Uredba (ES) št. 1223/2009. Zato je priporočljivo, da recepture dodobra načrtujemo, preden jih damo na trg.

 

Koliko časa traja izdelava poročila o varnosti kozmetičnega izdelka?

Lara: Trajanje izdelave poročila o varnosti je odvisno predvsem od števila receptur, ki bodo certificirane. Običajno traja proces do 4 tedne, v primeru večjega števila receptur tudi do 8 tednov. Če je namen prodaja kozmetičnih izdelkov, je priporočljivo pričeti z izdelavo poročila takoj, ko so recepture pripravljene. Med časom izdelave poročila o varnosti, se namreč lahko uredijo drugi koraki procesa.

Kako se opravi priglasitev dejavnosti?

Lara: Prodaja kozmetičnih izdelkov je dejavnost, ki jo je treba priglasiti z izpolnitvijo obrazca na sledeči povezavi: http://www.uk.gov.si/si/storitve/informacije_o_upravnih_postopkih/priglasitev_dejavnosti/

Sama priglasitev dejavnosti je enostavna, saj je obrazec za izpolnitev kratek in zahteva vnos zgolj osnovnih podatkov.

Ali je potrebno najprej urediti pravni status (odprtje s.p.) pred naročilom certifikacije izdelkov- torej pred naročilo poročila o varnosti izdelkov?

Lara: Ne, certifikacijo izdelkov lahko opravimo že pred priglasitvijo dejavnosti, saj proces izdelave poročila o varnosti lahko traja tudi do 4 tedne ali več.

 1. Tajda pravi:

  Ali je pri proizvodnji mil,potrebno narediti tudi posebne teste na potencialne alergene, ali je ocena varnosti dovolj?

  1. Milnica/Špela pravi:

   Zivjo Tajda

   ocena varnosti je za mila dovolj, za več informacij se prosim obrnite na info@safecosmo.com, lep dan še naprej

 2. Veronika pravi:

  Pozdravljeni,
  zanima me če je za izdelavo in prodajo mil dovolj popoldanski s.p. ali se mora odpreti celoten s.p.?

  1. Milnica pravi:

   Živjo, Veronika,
   oblika s.p-ja ni odvisna od tega, kaj boste prodajali/delali, temveč od vaše zaposlitve – če ste nekje zaposleni, lahko odprete popoldanski s.p.. Če niste, pa je edina opcija navaden (“polni”) s.p.
   Lep pozdrav, Špela

 3. Gordana pravi:

  Pozdravljeni.
  Sama sem ljubiteljica sivke, ki jo imam doma. Poskusila sem vliti milo po hladnem postopku, katero mi odgovarja, kajti imam precej problematično kožo, ker mi vsa ostala kozmetika povzroča težave. Ker sem dodala tudi olivno olje je učinek vlažilen in nič ne srbi koža. Zanima me, koliko okvirno stane test o varnosti mila, ter kam in kako ga lahko pošljem. Zanima me tudi, če se po postopku varnosti mila lahko prodaja kot pod osebno dopolnilno delo, ketrega priglasiš na ajpesu, oz. upravni enoti.
  Že v naprej lepa hvala za Vaš odgovor

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Gordana

   zal vam tega ne znam povedati, točno koliko stane, ker mi tega ne delamo. Nekateri izdelovalci poročila o varnosti računajo glede na število sestavin v milu, drugi imajo standardne cene glede na izdelke. Kot mi je znano so okvirne cene med 150 -300 evri za milo. Pošljite povprašavanje na utreven@hamilton.com.pl ali info@safecosmo.si Tam vam bodo znali natančenje povedati kaj vse potrebujete 🙂 Lep dan še naprej, Špela

 4. Spominčica pravi:

  Pozdravljena,
  zanima me če imate podatek o izzivnih testih. So nujni poleg opravljenih varnostnih testih za mila in mazila? Ali se ti testi opravljajo samo pri kremah, emulzijah, oz. izdelkih, ki vsebujejo vodno osnovo?
  Hvala

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo,

   za mila ne potrebujete, vsaj po trenutni zakonodaji. Za mazila tudi naceloma ne je pa res odvisno od vaše formulacije. Povprasajte utreven@hamilton.com.pl

   lep dan

   Spela

 5. aleksandra pravi:

  zdravo
  zanima me, če podjetje safecosmo.com še deluje. nekajkrat sem jim že poslala email vendar nisem dobila še nobenega odgovora.

  hvala

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Aleksandra

   hm, težko vam rečem ali še obratuje. Lahko se pozanimate tudi tule, s katerimi sodelujemo tudi mi in smo super zadovoljni 🙂

   http://www.zaza-consulting.com/

   Pozdravček

   Špela

 6. aleksandra pravi:

  o špela ful hvala! jih kontaktiram

 7. jelka pravi:

  Zanima me, če je za prodajo doma izdelanega ogničevega mazila (olivno olje, ognjič, čebelji vosek) opraviti kakšne teste
  Moz ima ze dopolnilno dejavnost na kmetiji in lahko še dodamo predelavo zelišč, začimb…O tem sem se ze pozanimala

  1. Milnica pravi:

   Zivjo,

   seveda, prav tako je potrebno opraviti poročilo o varnosti kozmetičnega izdelka, ne glede na dejavnost vašega moža.

   LP. Špela

 8. Herbalistka pravi:

  Pozdravljeni,
  ali moramo imeti čisto poseben, ločen prostor za izdelavo kozmetike (v primeru prodaje kozmetike)? Ali bi lahko imeli recimo samo v prostoru, namenjenem nečemu drugemu, ampak ločen predel prostora- omarice, pult, korito?
  Hvala!

  1. Špela/Milnica pravi:

   zivjo Irena,

   lahko imate tako, pomembno je da je poskrbljeno za ustrezno higieno.

   lp,

   Špela

 9. jelka pravi:

  A je za prodajo ognjičevih cvetovi v olivnem olju tudi potrebna registracija kozmetinega izdelka, ali se lahko prodaja v okviru zivilskega obrata.
  Hvala za odgovor. Jelka

  1. Špela pravi:

   Zivjo,

   če ni namenjeno kozmetični uporabi potem tega ne potrebujete. 🙂

   lp

   Špela

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja